Witlof met pompoenpuree

met ham en cheddar

  • 35 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Biologische ingrediënten
400 gr biologische butternut pompoenblokjes
500 gr biologische witlof
150 gr biologische gekookte ham
125 gr biologische Cheddar mild 48+
50 gr biologische walnoten
Biologische bieslook vers naar smaak

Zelf toevoegen
0,5 el mosterd
Zout en peper naar smaak

Allergenen
Bevat melk (lactose) en mosterd

 

 

Witlof is het hele jaar door verkrijgbaar van Nederlandse bodem. In Nederland eten we circa 3 kilo witlof per persoon per jaar. In België, de bakermat van de witlof, is dat ruim 2 keer zoveel. Wist je dat witlof in twee fasen geteeld wordt? Eerst laat de teler witlofplanten groeien op de akker. Dan zijn het planten met grote groene bladeren en een bruin-witte wortel. Wanneer deze planten worden geoogst, worden de bladeren als veevoer gebruikt en de wortels naast elkaar in bakken aarde of water geplaatst. Deze bakken komen in donkere ruimten te staan. Uit deze wortels groeien weer nieuwe blaadjes in de vorm van kropjes. Dat is de witlof! Witlof blijft zo mooi wit, omdat ze in het donker uitgroeit.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Breng twee kookpannen met water en zout aan de kook. Kook de pompoenblokjes in 15 minuten zacht.

  2. Snijd ondertussen de onderkant van het witlof af en snijd de krop in de lengte doormidden (of grote exemplaren in vieren). Kook de witlof in 5 minuten beetgaar. Giet voorzichtig af en laat in een vergiet zoveel mogelijk vocht eruit lopen (vang desgewenst het kookvocht op voor de puree).

  3. Hak de bieslook fijn.

  4. Giet de pompoen af en pureer met een staafmixer tot een stevige, gladde puree (of gebruik een pureestamper). Roer er de helft van de bieslook over en breng op smaak met mosterd, zout en peper. Schep de pompoenpuree in een ovenschaal.

  5. Wikkel de ham om de witlof en leg de rolletjes naast elkaar bovenop de puree. Bedek royaal met plakjes of geraspte cheddarkaas en de rest van de bieslook. Heb je nog wat ham of kaas over? Verdeel het dan losjes over de schotel. Strooi de walnoten over de schotel.

  6. Zet de witlofschotel nog circa 10 minuten in de oven en zet aan het eind nog 2 minuten de grillstand aan. De kaas krijgt nu een mooi goudbruin kleurtje.

  7. Rooster intussen de walnoten in een droge koekenpan en garneer er het gerecht mee.

 

Tip: Houd je niet zo van de bittere smaak van witlof? Probeer deze dan eens te wokken. Door het roerbakken in de wok keert de bittere smaak zich enigszins om naar zoet, waardoor ook kinderen het vaak heel lekker vinden.

Voedingswaarde per portie
746 kcal/ 13 gr koolhydraten/ 59 gr vet/ 36 gr eiwit/ 6 gr vezels

 

  Laden...