In je account zie je jouw persoonlijke Groente, Vitaliteit,
Jij bepaalt jouw doelen en wij helpen je wekelijks om future-proof te eten. Zodat jij, jouw gezin en toekomstige generaties kunnen blijven genieten van lekkere maaltijden.
Eet jij elke dag 300 gram groente? Met de Groenteteller dagen we je uit om nog meer te genieten van deze supersterren. Ontdek hier de impact van groente op jouw gezondheid en de planeet.
Wist je dat we gemiddeld 130 gram groente per dag eten? Dat is maar 44% van de aanbevolen hoeveelheid.
Bij Ekomenu gaan we voor 300 gram groente per dag omdat je hiermee niet alleen tekorten voorkomt, maar ook nog eens extra gezondheidsvoordelen behaalt! Hoe zit dat bij jou?
Ontdek in je account hoeveel groenten je per week met Ekomenu eet. Met de Groenteteller dagen we je uit om elke week 2100 gram groente te eten, volgens een duurzaam voedselpatroon. Dit betekent dat jouw eetgedrag bijdraagt aan een positieve foodprint door een lage milieubelasting en een gezond leven voor jezelf en toekomstige generaties.
Groenten zitten bomvol met vitamines, mineralen en vezels die je lichaam nodig heeft. Elke groente bevat weer andere voedingsstoffen. Door iedere dag lekker veel groente te eten, heb jij een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde soorten kanker. Daarnaast hebben groenten veel gezondheidsvoordelen. We delen er hier een aantal maar eigenlijk is het te veel om op te noemen ;)
Groenten zitten vol met vitamines, mineralen, vezels en duizenden flavonoïden.
Plantaardige voeding is laag in cholesterol en bevat antioxidanten die de wanden van je aderen helen. Daardoor produceer je minder cholesterol.
Groenten bevatten heel wat kalium. Een hoge natriuminname en onvoldoende kalium kan bijdragen aan een hoge bloeddruk. Kalium verlaagt de bloeddruk en helpt je nieren om gifstoffen af te voeren.
Van groenten kun je vaak meer eten zonder aan te komen dan van granen of dierlijke producten. Ze bevatten veel vezels, waardoor je snel verzadigd raakt en dus niet over-eet.
Groenten zitten vol antioxidanten die goed zijn voor je huid. Weg met die rimpels dus.
Elk seizoen heeft haar eigen groenten in de aanbieding. Bij Ekomenu eten we zo veel mogelijk mee met de seizoenen en zorgen we ervoor dat jij een grote variatie aan groenten terugvindt in je weekmenu. Benieuwd welke groenten nu in het seizoen zijn?
Door lekker met ons mee te eten heb je een positieve invloed op jouw gezondheid! Scoor per maaltijd zo veel mogelijk Vitapunten voor minder kans op ziekte.
Wat we eten heeft een gigantische impact op ons welzijn.
In Europa zijn voedingsgerelateerde ziekten zoals obesitas, hart- en vaatziekten en kanker verantwoordelijk voor 70% van de sterfgevallen. Terwijl voeding juist zoveel positiefs kan doen voor jouw gezondheid.
Door altijd te kiezen voor veel groenten en volkoren- en onbewerkte ingrediënten verdien je meer Vitapunten. Per maaltijd kun je 100 punten verdienen. Hiermee verlaag je het risico op diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker met 20%. Haal jij het weekdoel van 700 Vita punten?
De Vitaliteitsscore is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de impact van voeding op ziekte en levensverwachting. Hoe hoger de score, hoe lager het risico op ziekte. Scoor meer Vitapunten door te kiezen voor veel groenten, fruit, volkoren producten, noten, zaden en (kleine hoeveelheden) zuivel.
En vermijd liever bewerkt- of rood vlees en zout. De gemiddelde maaltijd van Ekomenu draagt bij aan een verlaagd risico van 22% op diabetes, hart- en vaatziekten en sommige soorten kanker. Lekker bezig!
Wat kun jij doen voor meer Vitapunten? Met deze drie tips ben je al lekker bezig:
Probeer dagelijks aan de 300 gram te komen. Zo ben je niet alleen weerbaarder tegen ziekten. Maar pluk je ook nog eens de gezondheidsvoordelen!
Geen toegevoegde suikers, geen lightproducten, geen snelle koolhydraten. Maar puur natuur. Biologische voeding bevat ook nog eens meer antioxidanten en micronutriënten waaronder Vitamine C, ijzer en zink.
Volkoren producten bevatten lekker veel vezels waardoor je eerder verzadigd raakt. Dit zijn “langzame koolhydraten” die helpen tegen energiedips en pieken in je bloedsuikerspiegel. Lees hier meer over snelle en langzame koolhydraten.
Hoeveel Vitapunten scoor jij deze week?
Wil jij eten met een positieve impact op
jezelf en op de aarde? Ervaar hoeveel
Op jaarbasis zorgt onze voeding voor 30% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.
Per avondmaaltijd komt dit neer op 1690
gram
Als we de Sustainable Development Goals
willen halen, zullen we meer future-proof moeten eten. En dit betekent een verminderde
Bij Ekomenu eten we biologisch, volgens de seizoenen en met focus op plantaardige en lokale producten. Vergeleken met een gemiddelde avondmaaltijd komen er bij de productie en consumptie van onze maaltijden 46% minder broeikasgassen vrij. Vaak ligt de besparing zelfs hoger, vooral als je kiest voor een lekker vega(n) gerecht.
Ook onze menu’s bevatten af en toe recepten met een hogere uitstoot. Vaak komt dit door dierlijke producten, zoals rundervlees of kaas. Vind een goede balans, zodat jij op weekbasis geniet van een future-proof menu. Ervaar wat jij kunt doen voor een positieve foodprint.
Drie tips voor minder
Ons eten legt vaak een lange weg af voor het op ons bord ligt. Als
het ons bord al bereikt. Door maaltijden op maat te bestellen, voorkom je onnodige voedselverspilling. Met
een maaltijdbox neem je ook nog eens een schakel weg uit de voedselketen (de supermarkt). Dit betekent ruim
30% minder
In de biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van
chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Daarnaast zijn biologische landbouwbodems in staat om
Meer dan 60% van alle voedsel gerelateerde uitstoot van
Als iedereen drie keer per week future-proof zou eten,
behalen we dezelfde impact als wanneer er ⅙ minder auto’s zouden rijden. De voedselconsumptie van iedere Europeaan
voegt per jaar namelijk 3 ton aan
Hoeveel
*Als we het over
Wist je dat 70% van al ons verse water nodig is voor voedselproductie? Dit moet een stuk minder worden, als we waterschaarste tegen willen gaan. Daarom laten we zien hoeveel schaars water nodig is voor jouw maaltijd.
Op onze aarde is er genoeg vers water beschikbaar, maar dit is niet gelijk verdeeld. Vandaag leven er 633 miljoen mensen zonder toegang tot schoon water.
Ook in ons land wordt het risico op waterschaarste steeds groter door toenemende droogte. Landbouwgewassen moeten hierdoor bijvoorbeeld vaker worden besproeid. Je hebt zelf invloed op hoeveel water er voor jouw eten verbruikt wordt. Door een paar kleine aanpassingen in je voedselkeuzes kun je al een groot verschil maken.
Om waterschaarste tegen te gaan, moeten we 50% minder schaars water gebruiken. Dit betekent dat we per persoon niet 182 liters schaars water per dag gebruiken, maar 91 liter. Ontdek in je account hoeveel schaars water er deze week nodig was voor jouw maaltijden.
Hoeveel schaars water nodig is voor jouw maaltijd, is afhankelijk van wat je eet en waar het vandaan komt. Voor een stuk vlees is meer water nodig dan een vega alternatief. Maar er zijn ook grote verschillen binnen productsoorten.
Wist je bijvoorbeeld dat een tomaat uit Nederland 13 liter schaars water kost en een tomaat uit Spanje wel 40 liter schaars water? Bij Ekomenu zetten we ons in voor een lagere water-foodprint, door te kiezen voor biologisch en voor zo veel mogelijk lokale en seizoensgebonden producten.
Drie tips om jouw schaars water foodprint te verminderen:
You know why ;)
Door biologisch te eten heb je ook een positieve invloed op waterschaarste. Biologische producten hebben namelijk een watervoetafdruk die 20% lager ligt dan de niet-biologische variant. Daarnaast zijn biologische bodems beter in staat om water op te slaan bij hoge neerslag, om dit vervolgens te gebruiken in tijden van droogte.
Ook hier geldt dat voedselverspilling een van de belangrijkste oorzaken is van een grote water foodprint. Dus doe inkopen op maat een maak heerlijke no waste recepten met de restjes.
Hoeveel schaars water bespaar jij deze week?
Digitale kassabon met de ware impact van voedingskeuzes
Sinds het voorjaar van 2022 laten we bij Ekomenu
niet alleen de kosten zien op jouw digitale kassabon. We tonen ook de impact op gezondheid én het milieu. Onze
klanten kunnen nu zelf invloed uitoefenen op hun foodprint, doordat we de hoeveelheid groenten, vitaliteit,
We rekenen al onze recepten door voor zoveel mogelijk “impact indicatoren”. Omdat we onze recepten zo duurzaam en gezond mogelijk willen maken, maar ook omdat we deze impact graag met jou delen. Zodat jij ook ervaart hoe je zelf een positieve impact realiseert door lekker future-proof met ons mee te eten.
Maar hoe doen we dit precies? Het brein
achter al deze data; ETNA (Environment True price Nutrition Assessment) berekent elke week hoe jouw maaltijden
scoren op Vitaliteit,
Mail Sophie via
seggengoor@ekomenu.comKen jij iemand die ook lekker future-proof wil eten? Deel ons verhaal nu via:
Bestel nu jouw maaltijden en ontdek je foodprint met Mijn Persoonlijk Menu.