Ontdek jouw foodprint

Meet hoe goed je eet met Ekomenu.

Wat je eet heeft een grote impact op je eigen gezondheid, maar ook op de gezondheid van onze planeet. Wij bieden jou een lekker en future-proof menu dat je zelf samenstelt afhankelijk van jouw persoonlijke doelen en eetwensen.

Waar ga jij deze week voor?

In je account zie je jouw persoonlijke Groente, Vitaliteit, CO2eq en Water foodprint.

Jij bepaalt jouw doelen en wij helpen je wekelijks om future-proof te eten. Zodat jij, jouw gezin en toekomstige generaties kunnen blijven genieten van lekkere maaltijden.

Jouw groenteteller

groente score

Eet jij elke dag 300 gram groente? Met de Groenteteller dagen we je uit om nog meer te genieten van deze supersterren. Ontdek hier de impact van groente op jouw gezondheid en de planeet.

Dat kan beter!

Wist je dat we gemiddeld 130 gram groente per dag eten? Dat is maar 44% van de aanbevolen hoeveelheid.

Lees meer undefined

Bij Ekomenu gaan we voor 300 gram groente per dag omdat je hiermee niet alleen tekorten voorkomt, maar ook nog eens extra gezondheidsvoordelen behaalt! Hoe zit dat bij jou?

groente

Jouw weekdoel

Ontdek in je account hoeveel groenten je per week met Ekomenu eet. Met de Groenteteller dagen we je uit om elke week 2100 gram groente te eten, volgens een duurzaam voedselpatroon. Dit betekent dat jouw eetgedrag bijdraagt aan een positieve foodprint door een lage milieubelasting en een gezond leven voor jezelf en toekomstige generaties.

goal veggie

Ervaar jouw foodprint

Groenten zitten bomvol met vitamines, mineralen en vezels die je lichaam nodig heeft. Elke groente bevat weer andere voedingsstoffen. Door iedere dag lekker veel groente te eten, heb jij een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde soorten kanker. Daarnaast hebben groenten veel gezondheidsvoordelen. We delen er hier een aantal maar eigenlijk is het te veel om op te noemen ;)

Gezonde boost

Groenten zitten vol met vitamines, mineralen, vezels en duizenden flavonoïden.

Verlaagt cholesterol

Plantaardige voeding is laag in cholesterol en bevat antioxidanten die de wanden van je aderen helen. Daardoor produceer je minder cholesterol.

Bron van kalium

Groenten bevatten heel wat kalium. Een hoge natriuminname en onvoldoende kalium kan bijdragen aan een hoge bloeddruk. Kalium verlaagt de bloeddruk en helpt je nieren om gifstoffen af te voeren.

All you can eat

Van groenten kun je vaak meer eten zonder aan te komen dan van granen of dierlijke producten. Ze bevatten veel vezels, waardoor je snel verzadigd raakt en dus niet over-eet.

Stralende huid

Groenten zitten vol antioxidanten die goed zijn voor je huid. Weg met die rimpels dus.

Eet mee met de seizoenen

Elk seizoen heeft haar eigen groenten in de aanbieding. Bij Ekomenu eten we zo veel mogelijk mee met de seizoenen en zorgen we ervoor dat jij een grote variatie aan groenten terugvindt in je weekmenu. Benieuwd welke groenten nu in het seizoen zijn?

Jouw vitaliteit

vitaliteit score

Door lekker met ons mee te eten heb je een positieve invloed op jouw gezondheid! Scoor per maaltijd zo veel mogelijk Vitapunten voor minder kans op ziekte.

Dat kan beter!

Wat we eten heeft een gigantische impact op ons welzijn.

Lees meer undefined

In Europa zijn voedingsgerelateerde ziekten zoals obesitas, hart- en vaatziekten en kanker verantwoordelijk voor 70% van de sterfgevallen. Terwijl voeding juist zoveel positiefs kan doen voor jouw gezondheid.

vitaliteit

Jouw weekdoel

Door altijd te kiezen voor veel groenten en volkoren- en onbewerkte ingrediënten verdien je meer Vitapunten. Per maaltijd kun je 100 punten verdienen. Hiermee verlaag je het risico op diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker met 20%. Haal jij het weekdoel van 700 Vita punten?

vitaliteit goal

Ervaar jouw foodprint

De Vitaliteitsscore is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de impact van voeding op ziekte en levensverwachting. Hoe hoger de score, hoe lager het risico op ziekte. Scoor meer Vitapunten door te kiezen voor veel groenten, fruit, volkoren producten, noten, zaden en (kleine hoeveelheden) zuivel.

Lees meer undefined

En vermijd liever bewerkt- of rood vlees en zout. De gemiddelde maaltijd van Ekomenu draagt bij aan een verlaagd risico van 22% op diabetes, hart- en vaatziekten en sommige soorten kanker. Lekker bezig!

Wat kun jij doen voor meer Vitapunten? Met deze drie tips ben je al lekker bezig:

Eet lekker veel groenten

Probeer dagelijks aan de 300 gram te komen. Zo ben je niet alleen weerbaarder tegen ziekten. Maar pluk je ook nog eens de gezondheidsvoordelen!

Kies voor puur, onbewerkt en biologisch

Geen toegevoegde suikers, geen lightproducten, geen snelle koolhydraten. Maar puur natuur. Biologische voeding bevat ook nog eens meer antioxidanten en micronutriënten waaronder Vitamine C, ijzer en zink.

Eet zoveel mogelijk volkoren

Volkoren producten bevatten lekker veel vezels waardoor je eerder verzadigd raakt. Dit zijn “langzame koolhydraten” die helpen tegen energiedips en pieken in je bloedsuikerspiegel. Lees hier meer over snelle en langzame koolhydraten.

Hoeveel Vitapunten scoor jij deze week?

JOUW CO2-UITSTOOT

score CO2

Wil jij eten met een positieve impact op jezelf en op de aarde? Ervaar hoeveel CO2eq-uitstoot jouw eten veroorzaakt en ga voor 45% minder uitstoot van broeikasgassen. Lekker future-proof!

Dat kan beter!

Op jaarbasis zorgt onze voeding voor 30% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Lees meer undefined

Per avondmaaltijd komt dit neer op 1690 gram CO2eq-uitstoot*. En dit is allesbehalve future-proof. Maar gelukkig kunnen we hier wat aan veranderen!

CO2

Jouw weekdoel

Als we de Sustainable Development Goals willen halen, zullen we meer future-proof moeten eten. En dit betekent een verminderde CO2eq-uitstoot van 45% vóór 2030. Je avondmaaltijd is dus future-proof, wanneer deze maximaal 930 gram CO2-uitstoot veroorzaakt. In je account zie je hoeveel uitstoot jouw maaltijden per week veroorzaken. Daag jezelf uit en ga voor de laagste CO2eq-uitstoot.

CO2 goal

Ervaar jouw foodprint

Bij Ekomenu eten we biologisch, volgens de seizoenen en met focus op plantaardige en lokale producten. Vergeleken met een gemiddelde avondmaaltijd komen er bij de productie en consumptie van onze maaltijden 46% minder broeikasgassen vrij. Vaak ligt de besparing zelfs hoger, vooral als je kiest voor een lekker vega(n) gerecht.

Lees meer undefined

Ook onze menu’s bevatten af en toe recepten met een hogere uitstoot. Vaak komt dit door dierlijke producten, zoals rundervlees of kaas. Vind een goede balans, zodat jij op weekbasis geniet van een future-proof menu. Ervaar wat jij kunt doen voor een positieve foodprint.

Drie tips voor minder CO2eq-uitstoot:

Eet op maat en via een korte-keten

Ons eten legt vaak een lange weg af voor het op ons bord ligt. Als het ons bord al bereikt. Door maaltijden op maat te bestellen, voorkom je onnodige voedselverspilling. Met een maaltijdbox neem je ook nog eens een schakel weg uit de voedselketen (de supermarkt). Dit betekent ruim 30% minder CO2eq-uitstoot door transport en waste!

Eet lekker biologisch

In de biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Daarnaast zijn biologische landbouwbodems in staat om CO2 op te slaan. Hierdoor komt er bij biologische gewassen 40% minder uitstoot vrij dan in de reguliere landbouw.

Kies vaker voor plantaardig

Meer dan 60% van alle voedsel gerelateerde uitstoot van CO2 wordt veroorzaakt door dierlijke producten. Niet alleen door de gassen die zij direct uitstoten, maar ook broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van het voedsel voor deze dieren.

Wist je dat?

Als iedereen drie keer per week future-proof zou eten, behalen we dezelfde impact als wanneer er ⅙ minder auto’s zouden rijden. De voedselconsumptie van iedere Europeaan voegt per jaar namelijk 3 ton aan CO2eq-uitstoot toe aan de atmosfeer.

Hoeveel CO2-uitstoot bespaar jij deze week?

*Als we het over CO2-uitstoot hebben, bedoelen we de CO2-equivalent. Bestaande uit de gecombineerde uitstoot van stikstof, methaan en CO2.

JOUW SCHAARS WATER VERBRUIK

water score

Wist je dat 70% van al ons verse water nodig is voor voedselproductie? Dit moet een stuk minder worden, als we waterschaarste tegen willen gaan. Daarom laten we zien hoeveel schaars water nodig is voor jouw maaltijd.

Dat kan beter!

Op onze aarde is er genoeg vers water beschikbaar, maar dit is niet gelijk verdeeld. Vandaag leven er 633 miljoen mensen zonder toegang tot schoon water.

Lees meer undefined

Ook in ons land wordt het risico op waterschaarste steeds groter door toenemende droogte. Landbouwgewassen moeten hierdoor bijvoorbeeld vaker worden besproeid. Je hebt zelf invloed op hoeveel water er voor jouw eten verbruikt wordt. Door een paar kleine aanpassingen in je voedselkeuzes kun je al een groot verschil maken.

water

Jouw weekdoel

Om waterschaarste tegen te gaan, moeten we 50% minder schaars water gebruiken. Dit betekent dat we per persoon niet 182 liters schaars water per dag gebruiken, maar 91 liter. Ontdek in je account hoeveel schaars water er deze week nodig was voor jouw maaltijden.

water goal

Ervaar jouw foodprint

Hoeveel schaars water nodig is voor jouw maaltijd, is afhankelijk van wat je eet en waar het vandaan komt. Voor een stuk vlees is meer water nodig dan een vega alternatief. Maar er zijn ook grote verschillen binnen productsoorten.

Lees meer undefined

Wist je bijvoorbeeld dat een tomaat uit Nederland 13 liter schaars water kost en een tomaat uit Spanje wel 40 liter schaars water? Bij Ekomenu zetten we ons in voor een lagere water-foodprint, door te kiezen voor biologisch en voor zo veel mogelijk lokale en seizoensgebonden producten.

Drie tips om jouw schaars water foodprint te verminderen:

Kies voor lokaal en van het seizoen

You know why ;)

Eet lekker biologisch (daar heb je hem weer)

Door biologisch te eten heb je ook een positieve invloed op waterschaarste. Biologische producten hebben namelijk een watervoetafdruk die 20% lager ligt dan de niet-biologische variant. Daarnaast zijn biologische bodems beter in staat om water op te slaan bij hoge neerslag, om dit vervolgens te gebruiken in tijden van droogte.

Voorkom voedselverspilling

Ook hier geldt dat voedselverspilling een van de belangrijkste oorzaken is van een grote water foodprint. Dus doe inkopen op maat een maak heerlijke no waste recepten met de restjes.

Hoeveel schaars water bespaar jij deze week?

Digitale kassabon met de ware impact van voedingskeuzes

Wereldwijde primeur

Sinds het voorjaar van 2022 laten we bij Ekomenu niet alleen de kosten zien op jouw digitale kassabon. We tonen ook de impact op gezondheid én het milieu. Onze klanten kunnen nu zelf invloed uitoefenen op hun foodprint, doordat we de hoeveelheid groenten, vitaliteit, CO2-uitstoot en waterverbruik volledig transparant maken. Op deze manier willen we mensen aansporen om meer groente te eten en vaker te kiezen voor puur, plantaardig en biologisch.

Lees hier het volledige persbericht

Meer weten over onze impact?

Lees meer undefined

We rekenen al onze recepten door voor zoveel mogelijk “impact indicatoren”. Omdat we onze recepten zo duurzaam en gezond mogelijk willen maken, maar ook omdat we deze impact graag met jou delen. Zodat jij ook ervaart hoe je zelf een positieve impact realiseert door lekker future-proof met ons mee te eten.

Maar hoe doen we dit precies? Het brein achter al deze data; ETNA (Environment True price Nutrition Assessment) berekent elke week hoe jouw maaltijden scoren op Vitaliteit, CO2eq-uitstoot en waterverbruik. Hoe dit precies uitgerekend wordt lees je in onderstaande rapport.

Heb je vragen over jouw foodprint, onze bronnen of wil je meer informatie?

Mail Sophie via

seggengoor@ekomenu.com

Ken jij iemand die ook lekker future-proof wil eten? Deel ons verhaal nu via:

Eet je met ons mee?

Bestel nu jouw maaltijden en ontdek je foodprint met Mijn Persoonlijk Menu.