Witlof met mosterdpuree

met ham en cheddar

  • 30 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Biologische ingrediënten
600 gr biologische aardappels kruimig
500 gr biologische witlof
1 biologische appel
150 gr biologische gekookte ham
75 gr biologische Cheddar mild 48+

Zelf toevoegen
1 el mosterd
75 ml melk (of kookvocht)
Zout en peper naar smaak
 

Allergenen
Bevat melk (lactose) en mosterd.

In Nederland eten we circa 3 kilo witlof per persoon per jaar. In België, de bakermat van de witlof, is dat ruim 2 keer zoveel. Witlof is het hele jaar door verkrijgbaar van Nederlandse bodem. Wist je dat deze groente in twee fasen geteeld wordt? Eerst laat de teler witlofplanten groeien op de akker. Dan zijn het planten met grote groene bladeren en een bruin-witte wortel. Wanneer deze planten worden geoogst, worden de bladeren als veevoer gebruikt en de wortels naast elkaar in bakken aarde of water geplaatst. Deze bakken komen in donkere ruimten te staan. Uit deze wortels groeien weer nieuwe blaadjes in de vorm van kropjes. Dat is de witlof! Witlof blijft zo mooi wit, omdat deze in het donker uitgroeit.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Breng twee kookpannen met water en zout aan de kook. Boen de aardappels goed schoon en snijd ze in kleine stukken. Kook de aardappels in 15-20 minuten gaar.

  2. Snijd ondertussen de onderkant van het witlof af en snijd de krop in de lengte doormidden (of grote exemplaren in vieren). Kook de witlof in 5 minuten beetgaar. Giet voorzichtig af en laat in een vergiet zoveel mogelijk vocht eruit lopen (vang desgewenst het kookvocht op voor de puree).

  3. Was de appel, verwijder het klokhuis en rasp of snijd in dunne plakjes.

  4. Giet de aardappels af en stamp met de mosterd en melk (of kookvocht) tot een puree. Proef en breng op smaak met peper en zout. Schep de puree in een ovenschaal.

  5. Verdeel de appelrasp over de puree en druk het een beetje aan. Wikkel de ham om de witlof en leg de rolletjes naast elkaar bovenop de puree. Bedek royaal met plakjes of geraspte cheddarkaas. Heb je nog wat ham of kaas over? Verdeel het dan losjes over de schotel.

  6. Zet de witlofschotel circa 10 minuten in de oven en zet aan het eind nog 2 minuten de grillstand aan. De kaas krijgt nu een mooi goudbruin kleurtje.

 

Tip: Houd je niet zo van de bittere smaak van witlof? Probeer deze dan eens te wokken. Door het roerbakken in de wok keert de bittere smaak zich enigszins om naar zoet, waardoor ook kinderen het vaak heel lekker vinden.

Voedingswaarde per portie
721 kcal/ 67 gr koolhydraten/ 33 gr vet/ 31 gr eiwit/ 10 gr vezels

 

  Laden...