Risotto met Grie

en geroosterde pompoen

  • 35 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Levering 6-11 januari

Biologische ingrediënten
400 gr biologische Pompoenblokjes gesneden         
1 st biologische Prei
2 st biologische Knoflookteen                                                      
Biologische Tijm naar smaak 
1 st biologische Groentenbouillontablet
100 gr biologische Grie   
150 gr biologische Risotto 

Zelf toevoegen
60 gr Roomboter
2 el Bakolie
2 el Olijfolie extra vierge
600 ml water

Allergenen
Bevat melk (lactose), kunnen sporen van gluten bevatten.

Deze week Grie - een bijzonder fris kaasje - in het vegetarische gerecht, afkomstig van de biologisch-dynamische geitenboerderij Hansketien in Mantinghe (Drenthe).

Grie is een halfzachte kaas en lijkt erg op fetakaas (gerijpt in pekel). Je kunt Grie op dezelfde manier gebruiken als feta: in salades, als garnering van ovenschotels, enz. Voor onze Grie wordt rauwe geitenmelk gebruikt van de boerderij (melk die niet is gepasteuriseerd) om zoveel mogelijk de natuurlijke voedingsstoffen te behouden. Voor alle kazen geldt, dat er vegetarisch stremsel wordt gebruikt.


Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Hussel de pompoenblokjes met olijfolie en tijm en spreid uit op de bakplaat. Bak gedurende 25 minuten in de hete oven. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrill aan voor een goudbruin resultaat.
  2. Breng water aan de kook en los hierin de bouillon op. Pel en snipper de knoflook. Smelt de roomboter in een braadpan (pan met dikke bodem) en fruit hierin de knoflook gedurende 2 minuten. Was de risottorijst in een vergiet, laat uitlekken en bak de rijst 2 minuten mee in de boter. Roer goed door.
  3. Schenk een flinke scheut bouillon bij de rijst en laat de rijst – met de deksel schuin op de pan - de bouillon opnemen. Roer regelmatig. Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen en de risottorijst beetgaar is. Dit duurt circa 25 minuten (zet eventueel het vuur wat hoger als de risotto te vochtig blijft, of voeg wat water toe als de risotto te droog is).
  4. Snijd intussen de prei in dunne ringetjes en was grondig onder de kraan. Doe de prei halverwege bij de risotto en laat meekoken.
  5. Snijd de Grie in dobbelsteentjes. Verhit olie in een bakpan en bak de Grie krokant.
  6. Serveer de risotto in diepe borden en bestrooi met de geroosterde pompoenblokjes en de gebakken Grie.

 

Tip
Wil je de oven liever niet gebruiken, kook dan de pompoenblokjes met de risotto mee of bak ze in een pan goudbruin. Ook erg lekker met verse peterselie of koriander. 

Voedingswaarde per persoon
622 kcal/ 66 gr koolhydraten/ 30 gr vet/ 17 gr eiwit/ 4 gr vezels

  Laden...