Pitabroodjes met shoarma en champignons

met komkommersalade

  • 30 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Biologische Ingrediënten
4 volkoren pita’s
200 gr varkens shoarma
200 gr champignons
1 rode ui
0,5 komkommer
0,5 romaanse sla
2 knoflooktenen

Zelf toevoegen 
1 el olie om in te bakken
Azijn naar smaak
Honing naar smaak
Olijfolie naar smaak

Allergenen
Bevat gluten (tarwe)

De pita is een bijzonder broodje. Zo wordt er gezegd dat deze oorspronkelijk uitgevonden is door de Boeïenen. De Boeïenen zijn woestijnbewoners in het Midden-Oosten en Noord-Afrika die een nomadisch bestaan hadden. Het pitabroodje werd gemaakt door water en meel te mengen en het deeg in een open vuur te bakken. De pita wordt van oudsher gecombineerd met een frisse yoghurt. In elk land is de pita net even anders. In Griekenland eten ze de pita bijvoorbeeld vaak met tzatziki en in Turkije is de pita weer heel groot in plaats van klein, wat we in Nederland gewend zijn. Voor dit gerecht combineren we de pita met shoarma, champignons en ui. Met een lekkere komkommersalade als bijgerecht.


Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden voor de pitabroodjes (of gebruik je broodrooster).
  2. Pel en snipper de ui. Plet en hak de knoflook fijn. Verhit de olie in een koekenpak en fruit hierin de ui en de knoflook 2 minuten (bewaar wat ui voor door de salade).
  3. Snijd de champignons in plakjes en voeg deze samen met de shoarma toe aan de ui en knoflook. Zet het vuur hoog en roerbak circa 5 minuten.
  4. Was intussen de sla en de komkommer. Snijd de komkommer in dunne plakjes - eventueel met een dunschiller - en snijd de sla fijn. Doe sla, komkommer en gesnipperde ui in een slakom. Klop een dressing van azijn, honing, olijfolie, zout en peper en schenk dit bij de sla. Hussel goed door elkaar en zet in de koelkast tot nader gebruik.
  5. Haal de warme pita broodjes uit de oven of de broodrooster en snijd ze voor de helft open.
    Doe eerst wat sla in het broodje en daarna een schep shoarma. Serveer met de komkommersalade.

 

Tip: Ook erg lekker met een smeuïg sausje. Bijvoorbeeld een yoghurt-knoflooksausje of een pittige tomatensalsa.

Voedingswaarde
604 kcal/ 34 gr koolhydraten/ 27 gr vet/ 48 gr eiwit

  Laden...