Koolraap en selderij in kerriesaus

met aardappelpuree en gehaktbal

  • 35 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Biologische Ingrediënten
0,5 biologische koolraap
3  biologische stengels bleekselderij
600 gr  biologische aardappels
300 gr  biologische rundergehakt
1 biologische rode ui
1 biologische knoflookteen
1 el  biologische kerriepoeder

Zelf toevoegen
2 el bakolie
1 dl kookvocht
Zout en peper naar smaak

Allergenen
Bevat selderij 

Koolraap was hard op weg een vergeten groente te worden, maar tegenwoordig komt dit smakelijke knolgewas weer meer in de belangstelling. En terecht, want het is gezond, erg lekker en je kunt er in de keuken veel kanten mee op. Koolraap wordt vaak verward met knolselderij, koolrabi of knolraap, maar het zijn echt heel verschillende groentes. Koolraap herken je aan zijn lichtgele-paarsige schil. Vandaag eten we koolraap en bleekselderij in kerriesaus met puree en een gehaktbal.

Bereiding

  1. Breng 2 pannen met water aan de kook, een voor de koolraap en een voor de aardappels. Snijd de koolraap in plakken van 1 cm dik en schil ze. Snijd de plakken in repen (zoals frieten) en kook deze in 10 minuten beetgaar. Was de bleekselderij en snijd in staafjes. Laat de bleekselderij de laatste 2 minuten meekoken met de koolraap. Giet daarna het water af en bewaar het kookvocht.
  2. Was de aardappels grondig en snijd in kleine stukken. Kook de aardappels in 15 minuten gaar.
  3. Breng intussen het gehakt op smaak met zout en peper (of gehaktkruiden) en vorm met je handen de gehaktballen (1 per persoon). Verwarm bakolie in een braadpan en bak hierin de gehaktballen bruin en gaar in 10-15 minuten. Voeg eventueel wat water toe tegen aanbranden en voor een lekkere jus.
  4. Pel en snipper intussen de rode ui. Pel de knoflook. Verwarm bakolie in een koekenpan en fruit rode ui en kerriepoeder op een laag vuur glazig (2 minuten). Schep de koolraap en bleekselderij in de pan en schenk er een beetje kookvocht bij. Pers de knoflook er bovenuit en stoof de groenten met de deksel op de pan nog 10 minuten op een laag vuur. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  5. Giet de aardappels af en stamp met een pureestamper en wat kookvocht tot een mooie puree. Serveer de aardappelpuree met de groenten in kerriesaus en een gehaktbal. Lekker met een beetje jus.

Tip: Heb je nog wat tomaten in huis. Bak ze met de gehaktballen mee voor een lekkere jus.

Voedingswaarde per portie
620 kcal/ 63 gr koolhydraten/ 23 gr vet/ 36 gr eiwit/ 10 gr vezels

  Laden...