Kastanje-paddenstoelensoep

met waterkers en meergranenbrood

  • 30 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Biologische Ingrediënten
125 gr biologische kastanjechampignons
100 gr biologische gekookte kastanjes
0,5 biologische knolselderij
1 biologische ui
100 ml biologische crème fraîche
0,5 st biologische meergranenbroodje
0,5 biologische blokje groentebouillontablet
50 gr biologische waterkers

Zelf toevoegen
2 el bakolie
1 klontje roomboter
600 ml water
Zout en peper naar smaak

Allergenen
Bevat melk (lactose), sesam en tarwe (gluten)

Vandaag een echt herfstrecept met kastanjes op het menu. Alleen tamme kastanjes, herkenbaar aan het puntje aan de bovenkant, zijn eetbaar. De ronde wilde kastanjes zijn niet geschikt voor consumptie. In Nederland is het niet zo gebruikelijk om kastanjes te gebruiken in een maaltijd. We zien het meer als een luxeproduct. Dat is erg jammer want ze zijn heel lekker, voedzaam en barsten van de vitamines! Het voordeel van voorgekookte kastanjes is dat je deze niet hoeft te pellen en je ze snel kunt bereiden.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor volgens aanwijzingen op de verpakking van het meergranenbrood. Breng het water aan de kook voor de bouillon. Pel en snipper de ui. Snijd de knolselderij in plakken van circa 2 cm. Schil de plakken en snijd vervolgens in kleine blokjes. Snijd de kastanjes in kleine stukken. Veeg de kastanjechampignons schoon en snijd in stukken. Was de waterkers en laat uitlekken in een vergiet.
  2. Bak het brood volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  3. Verwarm de bakolie in een ruime pan en fruit de ui 2 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de champignons toe (maar bewaar ¼ voor de garnering) en bak al omscheppend 3 minuten mee.
  4. Doe de knolselderij en kastanjes erbij en schep alles goed om. Schenk tenslotte de bouillon in de pan en breng aan de kook. Laat de soep 15-20 minuten zachtjes koken.
  5. Verhit roomboter in een koekenpan en bak de rest van de kastanjechampignons al omscheppend 3-4 minuten tot ze bruin kleuren en er vocht vrijkomt. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
  6. Check met een vork of de knolselderij gaar is en pureer de soep met een staafmixer. Meng de crème fraîche erdoor, proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
  7. Schep de romige kastanje-paddenstoelensoep in diepe borden of kommen. Garneer met de gebakken kastanjechampignons en een handje waterkers. Lekker met het brood ernaast.

Tip: Het is ook erg lekker om de paddenstoelen met wat knoflook te bakken en daar de soep mee te garneren.

Voedingswaarde per portie
481 kcal/ 62 gr koolhydraten/ 13 gr vet/ 20 gr eiwit/ 21 gr vezels 

  Laden...