Geroosterde chioggiabietjes

met rijst en chorizo

  • 35 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Biologische ingrediënten
400 gr biologische chioggabieten
130 gr biologische basmati volkorenrijst
150 gr biologische maïs   
1 biologische rode paprika
110 gr biologische chorizoworst
40 gr biologische hazelnoten
2 biologische knoflooktenen

Zelf toevoegen
2 el bakolie
Olijfolie extra vierge naar smaak
Zout en peper naar smaak

Allergenen
Bevat noten.

 

In dit gerecht gebruiken we de prachtig rood-wit geringde Chioggiabieten, die oorspronkelijk uit het Italiaanse plaatsje Chioggia komen. Deze bietjes hebben aan de binnenkant roze-witte cirkels, waardoor ze heel decoratief zijn in bijvoorbeeld salades of in carpaccio. Helaas vervagen de verschillende kleuren bij het koken of bakken, maar de smaak lijdt hier niet onder. Deze bieten hebben een lekkere, zoete en volle smaak.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de bieten en snijd ze in flinterdunne ronde plakken (2 à 3 mm). Pel en hak de knoflook fijn. Spreid de bieten uit op een met bakpapier bedekte bakplaat. Besprenkel het geheel met olijfolie, zout, peper en fijngehakte knoflook. Rooster de bieten circa 25 minuten in het midden van de oven. Schep halverwege een keer om.

  2. Laat ondertussen de maïs uitlekken in een vergiet. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in kleine blokjes. Verhit de bakolie in een koekenpan of hapjespan en bak de paprika circa 3 minuten op een hoog vuur. Voeg de maïs toe en laat het even mee warm worden. Doe dan het vuur uit en laat het geheel met een deksel erop staan tot nader gebruik.

  3. Breng water aan de kook voor de rijst. Zodra het water kookt, doe je de rijst in het water. Laat 8 minuten koken en giet daarna het water af. Laat de rijst daarna circa 4 minuten uitdampen en zet de pan met deksel erop weg voor gebruik.

  4. Snijd de chorizo in dunne plakjes. Verhit een koekenpan (olie of boter is niet nodig) en bak de chorizo circa 2 minuten totdat ze knapperig zijn. Doe het vuur uit en laat de chorizo uitlekken op een stuk keukenpapier.

  5. Hak de hazelnoten klein en rooster ze in de pan van de chorizo lichtbruin (circa 5 minuten).

  6. Haal de bieten na 25 minuten uit de oven. Prik met een vork in de bietjes om te controleren of ze beetgaar zijn. Als ze nog te hard zijn, laat je ze nog 5 minuten in de oven liggen. Dep de bietjes daarna droog met een stuk keukenpapier, zodat ze niet te vet zijn. Meng de gebakken paprika, maïs en de gebakken chorizoplakjes door de rijst. Bedek het gerecht met de ronde plakken biet. Garneer met hazelnoten.

Tip: Dit gerecht is ook lekker met gesnipperde bieslook, over de bietjes heen.

Voedingswaarde per portie
794 kcal/ 75 gr koolhydraten/ 40 gr vet/ 25 gr eiwit/ 12 gr vezels
  Laden...