Boerenkoolstamppot

met rookworst en gebakken uien

  • 30 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Biologische Ingrediënten
500 gr biologische gesneden boerenkool
600 gr biologische kruimige aardappels
120 gr biologische runderrookworst
2 biologische uien

Zelf toevoegen
2 el olie om in te bakken
50 ml melk
Zout en peper naar smaak

Allergenen
Bevat geen allergenen

Boerenkool is een typische oer-Hollandse wintergroente, die vanaf het najaar tot ongeveer eind februari verkrijgbaar is. Deze groene groente zit vol met vezels, vitaminen en belangrijke mineralen. Wist je dat er zelfs een Nationale Boerenkooldag bestaat? Op 24 oktober, want dan start officieel het boerenkoolseizoen. Deze Nationale Boerenkooldag is vermoedelijk ontstaan na de Tweede Wereldoorlog om de mensen in de boerenkoolregio snel te laten aansterken. 

Bereiding

  1. Zet water op voor de aardappels in een grote pan. Schil en was de aardappels. Snijd de aardappels in kleine gelijke stukken. Snijd de uien doormidden en snipper de uien.
  2. Kook de aardappels op een middelhoog vuur. Zodra de aardappels 10 minuten koken, doe je de voorgesneden boerenkool in gedeelten bij de aardappels. Zodra de boerenkool is geslonken, doe je er weer een gedeelte van de boerenkool bij. Herhaal dit totdat alle boerenkool geslonken is. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
  3. Leg bij het laatste gedeelte boerenkool de rookworst op de boerenkool om mee te warmen. Je kunt de rookworst ook opwarmen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  4. Verwarm een flinke scheut melk in een klein pannetje of verwarm de melk in de magnetron. Bak de uien in de olijfolie op middelhoog vuur lichtbruin in een koekenpan totdat ze zacht zijn. Zet de uien even weg met een deksel op de pan.
  5. Prik met een vork in de aardappels om te controleren of de aardappels gaar zijn. Zijn ze gaar en is de boerenkool ook gekookt, giet het water af. Giet de warme melk door de aardappels en boerenkool en stamp het mengsel totdat het geheel lekker smeuïg is. Voeg een klontje roomboter toe.  Schep het uienmengsel door de boerenkool of serveer het uienmengsel bij de stamppot. Voeg zout en peper naar smaak toe. 

Tip: Gebruik in plaats van melk, crème fraîche om de boerenkoolstamppot nog smeuïger te maken en rasp wat nootmuskaat over het gerecht. Houd je van een hartige bite door de boerenkool, bak dan spekjes uit en doe ze net voor het serveren door de boerenkool of serveer ernaast. Serveer de uien over de boerenkool heen in plaats van er doorheen. 

Voedingswaarde per portie
669 kcal/ 66 gr koolhydraten/ 31 gr vet/ 25 gr eiwit/ 13 gr vezels 

  Laden...