Hete bliksem met rookworst

En appels

  • 35 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Levering 20-25 januari


Biologische ingrediënten
600 gr biologische Aardappels kruimig
200 g biologische Zure appels
200 g biologische Zoete appels
1 st biologische Ui
1 st biologische Rookworst 

Zelf toevoegen
30 gr roomboter
1 tl kaneelpoeder
Zout en peper naar smaak 

Allergenen
Bevat gluten (tarwe), melk (lactose). 

Hete bliksem staat ook wel bekend als hemel en aarde, of appelstamppot. De naam ‘hete bliksem’ komt waarschijnlijk doordat de appels veel vocht vasthouden en daarom lang heet blijven. Daarnaast blijven de gestoofde appels makkelijk aan je gehemelte plakken, dus pas op dat je je mond niet brandt!

Bereidingswijze

  1. Breng een pan met water en zout aan de kook voor de aardappels. Was de aardappels (schillen mag maar hoeft niet) en snijd ze in stukken. Kook de aardappels in 20 minuten gaar.
  2. Schil intussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in stukken. Bewaar een paar mooie appelplakken om het gerecht mee te garneren. Doe de appels halverwege bij de aardappels en laat nog 10 minuten meekoken.
  3. Verwarm de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  4. Pel de uien en snijd in ringen. Verwarm de helft van de roomboter in een koekenpan en bak hierin de uien op een middelhoog vuur bruin. Temper dan het vuur en laat rustig doorbakken. Bak ook de appelschijven in de roomboter bruin en zacht en strooi er wat kaneelpoeder over.
  5. Giet de aardappels af - bewaar het kookvocht – en stamp alles met een pureestamper. Voeg de rest van de roomboter en desgewenst wat kookvocht toe. De hete bliksem mag zacht en smeuïg zijn. Breng op smaak met kaneel, zout en peper.
  6. Serveer de hete bliksem met de uien en rookworst en garneer met de gebakken appelschijven.

 

Tip
Strooi eventueel wat paneermeel over het gerecht voordat je deze in de oven plaatst, voor een krokante bovenkant. 

Voedingswaarde
877 kcal/ 90 gr koolhydraten/ 45 gr vet/ 23 gr eiwit/ 11 gr vezels

  Laden...