Pel en snipper de ui. Schil de wortel en snijd in kleine blokjes. Was de bleekselderij en snijd in halve maantjes. Snijd de prei in de lengte doormidden, spoel onder de kraan en snijd klein.
Verhit olie in een bakpan en bak de ui, wortel, prei en bleekselderij 5 minuten op een middelhoog vuur. Pel de knoflook en pers erboven uit.
Bak intussen het gehakt 5 minuten in een droge bakpan. Bak de tomatenpuree even mee en schep het gehaktmengsel bij de groenten. Roer alles goed door elkaar, voeg een klein scheutje water toe en laat afgedekt 10 minuten zachtjes pruttelen. Proef en breng op smaak Italiaanse kruiden, zout en peper.
Was de courgette en schaaf in lange dunne linten. Gebruik bijvoorbeeld een kaasschaaf, mandoline of spiraalsnijder. Verhit olie in een bakpan en roerbak de courgette op een hoog vuur 1 minuut totdat de courgette vocht afgeeft en beetgaar is. Bak niet te lang, want het is lekker als de courgette nog een 'bite' heeft. Breng op smaak met olijfolie extra vierge, zout en peper.
Serveer de courgetti met een flinke schep Bolognese saus.
TIPMaak de pastasaus een dag van tevoren zodat de smaken goed kunnen intrekken. Hoe langer de saus kan pruttelen, des te lekkerder deze wordt. Ook erg lekker met een scheutje wijn.
II
KOOLHYDRAATBEWUST In goed Italiaans wordt dit recept 'Ragu alla Bolognese' genoemd, in Nederland en België hebben we het vaak over pasta Bolognese. De heilige 3-eenheid van een echte Bolognese saus bestaat uit wortel, bleekselderij en ui. Een klassieke Bolognese saus vraagt een lange bereidingstijd in verband met het stoven. Vandaag maken we een snelle variant, waarbij de meeste tijd gaat zitten in het snijden van de groenten.