Verwarm de oven voor op 200 °C en bak het desembroodje in 10-12 minuten knapperig en gaar. Of snijd het broodje in plakken en verwarm in je broodrooster.
Bereid de bouillon. Pel en snipper de ui en knoflook. Was de courgette en snijd klein. Leg eventueel een deel van de ui en courgette opzij om later de soep mee te garneren.
Verhit olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de courgette toe en bak nog enkele minuten, totdat de courgette vocht afgeeft. Schenk de groentebouillon en kokosmelk erbij en breng het geheel aan de kook. Temper daarna het vuur en laat afgedekt 15 minuten zachtjes koken.
Spoel de bonen in een zeef onder de kraan en voeg samen met de basilicum toe aan de pan. Pureer de ingrediënten met een staafmixer totdat je een egale soep hebt. Voeg eventueel extra water toe als je de soep te dik vindt. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Verhit olie in een kleine bakpan en bak de rest van de ui en courgette al omscheppend lichtbruin. Serveer de soep in mooie kommen en garneer met de gebakken ui en courgette. Lekker met het knapperige broodje ernaast.
TIPVoor krokante croutons kun je het brood ook in blokjes snijden en met olie en knoflook bakken in een pan.
II
Vandaag hebben we een heerlijke voedzame courgette-bonensoep op het menu. De witte bonen maken de soep wat dikker waardoor het een echte maaltijdsoep wordt. Bonen zijn rijk aan eiwitten. Daarnaast komt het suiker vanuit de koolhydraten relatief langzaam vrij in het lichaam, daardoor ontstaan er geen suikerpieken in het bloed. Ook bevatten bonen veel vezels en mineralen.