Cranberry-gehaktbal

met knolselderijpuree en gesmoorde venkel

  • 30 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Levering 16 – 21 december

Biologische ingrediënten
400 gr biologische knolselderij       
50 gr biologische cranberries
2 st biologische venkel  
1 st biologische knoflookteen
250 gr biologische champignons    
200 gr biologische gehakt
Biologische peterselie naar smaak                 

Zelf toevoegen:                                   
200 ml melk
1 klontje roomboter                                                       
2 el bakolie
Zout en peper naar smaak

Allergenen
Bevat selderij en melk (lactose).

Door de venkel te garen in melk, wordt de groente nóg zachter van smaak.

Bereidingswijze

  1. Laat de cranberries 5 minuten wellen in lauw water. Breng water aan de kook voor de knolselderij. Schil de knolselderij en snijd in stukken. Kook in 15-20 minuten gaar.
  2. Breng het gehakt op smaak met zout en peper (of gehaktkruiden). Knijp het vocht uit de cranberries en meng het door het gehakt. Vorm met je handen de gehaktballen (1 grote of 2 kleintjes per persoon). Verwarm bakolie in een braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom bruin en gaar in 15 minuten. Doe er halverwege de champignons bij en bak mee. Voeg eventueel een klontje roomboter toe tegen aanbranden en voor een lekkere jus.
  3. Snijd de onderkant van de venkel en snijd deze in dunne plakken. Pel en snijd ook de knoflook in dunne plakjes. Verhit bakolie in een koekenpan en bak de knoflook samen met de venkel op een hoog vuur in 2 minuten lichtbruin. Schenk de melk erbij en temper het vuur. Laat 15-20 minuten zacht garen. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Giet de knolselderij af en stamp fijn met een pureestamper of met een staafmixer. Voeg eventueel een beetje kookvocht toe (of wat melk van de venkel).
  5. Serveer de knolselderijpuree met een gehakbal en champignons en ernaast de in melk gesmoorde venkel. Garneer met wat peterselie.

Tip
Het is ook erg lekker als je wat kaas over de venkel strooit en deze laat smelten.         

Voedingswaarde per persoon
662 kcal/ 36 gr koolhydraten/ 41 gr vet/ 28 gr eiwit/ 18 gr vezels

  Laden...