Onze biologische boeren

Wij zijn trots op onze biologische boeren. makers en leveranciers en vertellen graag hun verhaal. Zodat jij ook weet wie er achter onze mooie producten zit.

Ons team is langs geweest bij de Waog, Herbio en Biofruit.

Lees op deze pagina de inspirerende verhalen achter deze biologische bedrijven.

Meer over biologisch eten

no alt or title set in CMS
arrow-down

Tuinderij De Waog

Met zijn 40 jaar is Tuinderij De Waog het oudste biologische tuinbouwbedrijf in Limburg. Hier komen onder anderen onze (zoete) aardappel, pompoen, palmkool, spitskool en yacon vandaan. Die worden allemaal op biologische wijze geteeld.

Teler Joep van de Bool is mede-eigenaar van de tuinderij en is geboren en getogen op de Waog. Na zijn studie Tuin- en akkerbouw aan de HAS heeft hij vijf jaar in loondienst gewerkt. Sinds 2012 is hij mede-eigenaar en runt hij samen met zijn vader Wiel het familiebedrijf.

Zoete aardappel uit Nederland

In de normale supermarkt vind je vrijwel alleen zoete aardappel uit warme, verre landen als Spanje of zelfs helemaal uit Mexico. Dat De Waog deze exotische groente uit volle Nederlandse grond aanbieden is vrij uniek.

Joep: ‘In 2014 begonnen we met een kleine proef. Via internet zagen we dat het in Canada goed aan sloeg, dus dat moest bij ons ook kunnen. En het lukte! Wel was het belangrijke dat deze nieuwe teelt ook in mindere/koudere jaren een goede opbrengst zou kunnen geven. In mei gaan de planten de grond in en dat was dit jaar juist een erg koude maand. Op hoop van zegen hebben we toen toch geplant, met als resultaat dat bijna 2 hectare opnieuw moest. De kou leverde de planten veel stress op wat resulteerde in minder knollen per plant en meer misvormde exemplaren.’

no alt or title set in CMS

Het verhaal van De Waog

We gingen langs bij de Waog. Bekijk hier het verhaal van Joep, biologisch tuinder.

next slide
previous slide

Ontmoet het team van Ekomenu

Kruidenkwekerij Herbio

Al onze heerlijke verse kruiden komen van Kruidenkwekerij Herbio, gelegen in het plaatsje Duffel in België. Opgericht in 1995 door drie broers, Steven, Arthur en Wim Lauwers, is Herbio een echt familiebedrijf. Hun ‘kruidencarrière’ begon met het telen van basilicum en het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste kruidenproducenten in België, met meer dan 100 verschillende soorten kruiden.

De kruiden worden voor 80% gekweekt in serres. Het zaaiproces verloopt voor bijna al de kruiden gelijkwaardig. Alleen tijm, rozemarijn, munt, dragon en nog enkele andere worden gestekt in plaats van gezaaid.

Biologische teelt

Uiteraard wordt er bij Herbio volledig biologisch geteeld met veel aandacht voor mens en milieu. Er wordt enkel gebruik gemaakt van natuurlijke gewasbescherming en organische meststoffen. Lieveheersbeestjes of wespen worden ingezet ter bestrijding van bladluis.

Naast een grote zorg voor biologische teelt en kwaliteit, gaan de broers nog een stapje verder:

  • In een gesloten circuit wordt regenwater opgevangen, gezuiverd en gebruikt om de planten te besproeien. Zo wordt er geen druppel water verspilt.

  • Het bedrijf produceert zelf elektriciteit en gebruikt de warmte en CO2 die daarbij vrijkomt om de kruidenplantjes nog sterker te maken.

  • Dankzij een efficiënte teeltwijze, wordt de ruimte optimaal gebruikt en kan er jaarrond worden geteeld.

  • Mbt de verpakkingen: er wordt optimaal ingezet op composteerbare of biologisch afbreekbare verpakkingen. Bijvoorbeeld met een papieren hoes die bij het oud papier kan.

Herbio Steven

Het verhaal van Herbio

Wij gingen op bezoek bij Herbio. Steven vertelt in deze video hoe het er bij Herbio aan toe gaat.

next slide
previous slide

Zoek in onze recepten

Fruitteler De Boomgaard

Onze frisse appels en sappige peren komen van fruitteler De Boomgaard. Harrie van den Elzen en zijn vrouw Elianne zijn eigenaar van De Boomgaard dat zich bevindt in het plaatsje Zeeland (in Noord-Brabant). De 4,5 hectare appels en 4 hectare peren worden biologisch-dynamisch geteeld onder Demeter keurmerk.

Bij de Boomgaard draait alles om het creëren van een ecologisch systeem waarin natuurlijke vijanden de rust en ruimte krijgen om tot ontwikkeling te komen.

De fruitbomen krijgen 100% biologische mest toegediend, zoals varkensmest van een biologische varkensfokker uit de buurt, die op zijn beurt het fruitafval van De Boomgaard aan zijn varkens voert.

Aanvullend betrekt Harrie biologische champost uit de buurt wat voor de grond in Zeeland de ideale samenstelling heeft. Het snoeien van de bomen doet Harrie compleet anders dan zijn collega fruittelers.

Harrie: 'Wij snoeien namelijk voor 80% in de zomermaanden, waardoor de zon en wind het fruit mooi kunnen kleuren en er geen grote wonden ontstaan die de bomen kunnen infecteren met diverse schimmels. De bomen zijn daardoor veel vitaler dan bomen die zich van de wonden moet zien te herstellen, wat terug te zien is aan de hogere opbrengst.'

no alt or title set in CMS

Het verhaal van De Boomgaard

Wij gingen langs bij De Boomgaard. Fruitteler Harrie van den Elzen vertelt zijn verhaal.

next slide
previous slide

no alt or title set in CMS
Gezondheid

Meer vitamine C, omega-3-vetten en 20-40% meer antioxidanten in groenten, fruit en granen

ekomenu
Klimaat

Bio boeren werken energiezuiniger en stoten gemiddeld minder uit

Plantje Ekomenu
Biodiversiteit

Tot 95% meer verschillende soorten planten en tot 50% meer insecten en vogels op biologische boerderijen

Rust Ekomenu
Dierenwelzijn

Dieren kunnen naar buiten wanneer ze willen en kunnen zo veel mogelijk hun natuurlijke gedrag vertonen

no alt or title set in CMS
Eerlijke prijs

Bio boeren doen extra inspanningen voor biologische producten. Hierom zijn biologische producten soms duurder, maar deze prijs is wel eerlijker

Bekijk de recepten