500 g Aardappels, vastkokendHerkomst: Smits van Oijen
400 g RaapjesHerkomst: de Lepelaar
2 st ZomerburgerHerkomst: La vie est belle
Zelf toevoegen
snufje Zout en peper
2 el Paprikapoeder
2 el Bakolie
Meet hoe goed je eet
Groente280 g
Vitaliteit72 Punten
CO2eq505 g
Water26,1 l
Voorbereiding (35 min)
Klik regel om deze af te strepen
Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels en raapjes en snijd in gelijke stukken. Kook circa 10 minuten, giet het water af en laat even uitdampen.
Zet intussen een pan met water op het vuur. Verwijder de bladeren en de draden van de maïs en snijd met een scherp mes in stukken. Kook afgedekt 5 minuten, gebruik daarbij geen zout. Zet het vuur uit en laat de suikermaïs 10 minuten in het water nagaren.
Verhit olie in een bakpan en bak de voorgekookte aardappels en raapjes bruin in circa 10 minuten. Schud de pan regelmatig en breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder.
Pel en snipper de ui. Verhit olie in een bakpan en bak de zomerburgers samen met de ui gaar en bruin in 5-8 minuten.
Serveer de gebakken aardappels en raapjes met de zomerburger en de maïskolf. De maïskolf is heerlijk met een beetje versgemalen zout.
TIPDe maiskolf is ook superlekker gegrild op de BBQ of in een grillpan.
II
Maïs komt oorspronkelijk uit Amerika, maar vandaag leveren we maïs uit eigen land. Maïs is een graansoort, maar wordt vaak gegeten als groente. De soort die we eten is suikermaïs. De suikermaïs is een jonge maïs, waarvan de suiker in de korrels nog niet is omgezet in zetmeel. De zaden van maïskolven die wij kennen zijn goudgeel, maar er bestaan ook donkerrode, blauwe, violette en zwarte soorten.