400 g Aardappels, kruimigHerkomst: Smits van Oijen
300 g Zoete aardappelHerkomst: Waog
Zelf toevoegen
2 el Olie of boter
snufje Zout en peper
2 el Sojasaus of tamari
Meet hoe goed je eet
Groente290 g
Vitaliteit73 Punten
CO2eq2.257 g
Water82,2 l
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels en zoete aardappel, snijd klein en kook in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af (vang wat kookvocht op) en stamp tot een smeuïge puree.
Was de paksoi, laat goed uitlekken en snijd klein (houd het witte en groene deel van elkaar gescheiden).
Verhit olie in een wok of grote bakpan en roerbak het witte deel van de paksoi 5 minuten op een middelhoog vuur. Roerbak de laatste minuut het groene deel van de paksoi mee en breng op smaak met sojasaus of tamari. Schep de paksoi door de puree en breng op smaak met zout en peper.
Pel intussen de ui en snijd in halve ringen. Verhit olie of boter in een andere bakpan en bak de varkensfiletlapjes en ui op een hoog vuur aan. Temper het vuur en bak nog 2-3 minuten. Breng op smaak met zout en peper en snijd het vlees in repen. Serveer de stamppot met de varkensfilet en ui.
TIPOok heel erg lekker met nootjes of pinda's voor een Aziatische twist.
II
Paksoi is een koolsoort uit Azië, met knapperige witte of groene stelen en donkergroene bladeren. In tegenstelling tot andere koolsoorten heeft paksoi een vrij neutrale smaak. Vanwege de aangename knapperigheid en milde smaak is deze groente in de Aziatische keuken heel populair, maar ook in Nederland en België vind je paksoi steeds vaker op het menu. En terecht: niet alleen is deze groente zeer gezond, maar ook is paksoi veelzijdig genoeg om zowel in exotische roerbakschotels als in stamppotten te verwerken.