Zoete aardappelkoekjes met witlof

Zoete aardappelkoekjes met witlof feta en yoghurtsaus

| 543 kcal
Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Reviews

Nog geen reviews
Variatie, Vegetarisch, Afvallen, Gezin, Seizoen
Lactose
Melk
Gluten
Tarwe

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 3 st WitlofHerkomst: Puur Origine
  • 400 g Zoete aardappelHerkomst: Waog
  • 5 g PeterselieHerkomst: Forc
  • 1 st KnoflookteenHerkomst: Proaco
  • 75 ml YoghurtHerkomst: Sobbeke
  • 75 g FetaHerkomst: Minos
  • 1 st UiHerkomst: TVA Organics

Zelf toevoegen

  • 1 el Olie
  • 50 g Meel
  • 1 el (Balsamico)azijn
  • 1 el Honing

Meet hoe goed je eet

vegetablecounterGroente350 g
vita-scoreVitaliteit68 Punten
co2-reduction-scoreCO2eq876 g
water-reduction-scoreWater115,1 l

Voorbereiding (40 min)

Klik regel om deze af te strepen
  1. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Schil de zoete aardappel, snijd klein en kook in 15 minuten gaar. Giet het water af, laat uitdampen en stamp of pureer de zoete aardappel.
  2. Pel de knoflook. Snijd de peterselie grof. Meng de yoghurt in en kom met de helft van de peterselie. Pers de knoflook er bovenuit en breng op smaak met zout en peper.
  3. Verwijder de onderkant van de witlof en snijd doormidden. Verhit olie in een bakpan en bak de witlof rondom goudbruin. Voeg de (balsamico)azijn en honing toe en laat circa 10 minuten zachtjes karamelliseren.
  4. Pel en snipper de ui. Doe de ui samen met de gekookte zoete aardappel in een ruime kom en maak een beslag met de helft van de peterselie, meel, zout en (chili)peper. Meng alles tot een glad mengsel. Voeg eventueel nog wat extra meel toe als het mengsel te nat is.
  5. Verhit olie in een ruime bakpan. Schep wat zoete aardappelbeslag in de pan en druk met de bolle kant van een lepel uit tot een koekje. Maak koekjes tot het beslag op is. Bak de koekjes op een middelhoog vuur in circa 10 minuten aan weerszijden goudbruin en gaar (gebruik daarbij eventueel een bakring).
  6. Serveer de witlof met de zoete aardappelkoekjes en de yoghurtsaus en verkruimel de fetakaas erover.
TIPWitlof is erg lekker in combinatie met iets zoets. Knijp bijvoorbeeld een mandarijntje uit terwijl je de witlof bakt. Of bak stukjes peer mee.

II

Witlof, witloof, grondwitloof of Brussels lof .... allemaal namen voor het kleine, wit-gele kropje. In België wordt jaarlijks gemiddeld 7 kg per persoon gegeten en behoort tot de meest gegeten groente. De Nederlanders eten circa 3 kilo witlof per persoon per jaar. Witlof blijft zo mooi wit omdat deze in het donker uitgroeit. Vroeger was witlof erg bitter, maar de soorten van nu zijn een stuk milder. Er zijn tal van manieren om witlof te eten: rauw als sla, gestoomd, gekookt, gebakken, gesmoord, gewokt, enz.

Voedingswaarden

(Per portie)
Energie543 kcal
Koolhydraten71 g
Suiker23 g
Vet19 g
Verzadigd vet8 g
Eiwit16 g
Vezels11 g
Zout1.2 g
nutriscore-A

Allergenen informatie

Lactose
Melk
Gluten
Tarwe