Zoete aardappelgratin met spinazie en hüttenkäse

3,2
Gemiddelde van 10 reviews
658 kcal
400 g groente
Zoete aardappelgratin
arrow down

Zoete aardappel is het meest gegeten gewas ter wereld en daarmee ook een van de oudste soorten groente. Ook al doet de naam anders vermoeden, zoete aardappel is helemaal niet verwant aan de gewone aardappel, het is namelijk een knolgewas! Vergeleken met gewone aardappels, bevatten zoete aardappels meer vezels en heeft het een lagere glycemische index. Hierdoor stijgt je bloedsuiker minder snel.

Bereiding (35 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C en zet een ovenschaal klaar.
  2. Breng een pan met een klein laagje water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de zoete aardappel en snijd of schaaf in hele dunne plakjes. Dat kan met een mandoline, kaasschaaf of een scherp mes. Kook de zoete aardappelplakjes 3-5 minuten en giet het water af.
  3. Pel intussen de knoflook. Verwarm de melk, hüttenkäse en de helft van de kaas al roerend in een steelpan. Pers de knoflook erboven uit en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper en laat zachtjes pruttelen tot de kaas is gesmolten.
  4. Snijd de champignons in dunne plakken. Was de spinazie in een zeef onder de kraan en laat goed uitlekken. Snijd de spinazie eventueel wat kleiner. Verdeel een laag zoete aardappel plakken over de bodem van de ovenschaal. Schenk wat room-kaasmengsel erover. Beleg met de helft van de spinazie en de helft van de champignons. Maak opnieuw een laagje met zoete aardappel en room. Beleg met de rest van de spinazie en champignons en bestrooi met de overgebleven geraspte kaas.
  5. Bak de gratin in 15-20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven, zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan.
TIP
Ook erg lekker met wat broodkruim, of fijngehakte nootjes.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 500 g Zoete aardappelHerkomst: Solid
  • 1 st KnoflookteenHerkomst: Proaco
  • 200 ml Halfvolle melkHerkomst: Weerribben
  • 100 g HüttenkaseHerkomst: zuger
  • 75 g Geraspte kaasHerkomst: Kaandorp
  • 200 g KastanjechampignonsHerkomst: Paddenstoelenrijk
  • 150 g SpinazieHerkomst: Biobrothers
Zelf toevoegen
  • 2 el Olie
  • 1 tl Nootmuskaat
  • snufje Zout en peper

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price+ 8%
vegetablecounter
Groente+ 217%
vita-score
Vitaliteit+ 7%
co2-reduction-score
CO2eq -24%
water-reduction-score
Water -57%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
Vegetarisch9 maandenVariatieGezinGlutenvrijAfvallen

Voedingswaarden

Per portie
Energie658 kcal
Koolhydraten62 g
Suiker20 g
Vet32 g
Verzadigd vet12 g
Eiwit26 g
Vezels10 g
Zout1.6 g
Allergenen informatie
Melk
Lactose
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten

green deal badgeGroen Voordeel
Courgette baba ganoush met sesam
711 kcal
310 g groente
Afvallen,   Seizoen,   Gezin,   Vegetarisch,   Lactosevrij,   9 maanden,   Vegan,   Variatie
green deal badgeGroen Voordeel
Frisse rijstsalade met komkommer
706 kcal
320 g groente
Vegetarisch,   Seizoen,   9 maanden,   Glutenvrij,   Variatie,   Gezin,   Vegan,   Lactosevrij
Gevulde courgette met parelcouscous
717 kcal
430 g groente
Vegetarisch,   Seizoen,   9 maanden,   Gezin,   Lactosevrij,   Variatie
Boterbonenpuree met gekaramelliseerde venkel
662 kcal
250 g groente
Lactosevrij,   9 maanden,   Glutenvrij,   Seizoen,   Vegetarisch,   Variatie,   Vegan