Verwarm de oven voor op 200 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Spoel de lupine in een zeef onder de kraan en dep droog. Doe de lupine in een kom en druppel wat olie erover. Breng op smaak met piri piri kruiden, zout en (chili)peper. Rooster de lupine 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.
Pel en snipper de ui en knoflook. Schil de zoete aardappel en snijd klein. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd klein. Schil en rasp de gember. Bereid de bouillon.
Verhit olie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en gember 2 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de zoete aardappel en paprika toe en bak kort mee (schep een paar paprikastukjes uit de pan voor later). Blus af met bouillon en kook afgedekt in 15-20 minuten op een middelhoog vuur gaar. Breng eventueel verder op smaak met piri piri kruiden.
Roer de kokosroom goed los, schenk de helft in de pan en pureer de soep met een staafmixer. Voeg eventueel nog wat water toe als je de soep te stevig vindt.
Schenk of druppel de overgebleven kokosroom over de soep. Strooi tenslotte de geroosterde lupine erover en garneer met paprikastukjes.
TIPWil je de oven niet gebruiken? Je kunt de lupine ook krokant bakken in een pan.
II
Vandaag een maaltijdsoep met een hoofdrol voor zoete aardappel, ook wel zoete bataat genoemd. Je hebt zoete aardappels in verschillende kleuren en maten, maar de meest bekende is de oranje variant. Als we alleen de voedingswaarden van de zoete en normale aardappel met elkaar vergelijken, zijn de verschillen minimaal. Vooral de hoeveelheid koolhydraten is bijna hetzelfde, echter zoete aardappel bevat bijna 2 keer zoveel voedingsvezels.
'In samenwerking met Lisa Steltenpool'