Zoete aardappel Moussaka met cashewsaus
Nog geen reviews
653 kcal
400 g groente
De Griekse kok Tselementes heeft in het begin van de 20e eeuw een aantal kookboeken geschreven en in één ervan beschreef hij het recept van Moussaka. Het woord Moussaka betekent ‘fris’ in het Arabisch, omdat dit gerecht daar koud wordt opgediend. De Moussaka van vandaag is een Griekse variant met aubergine, vegan gehakt, zoete aardappel en een heerlijke cashewsaus die warm wordt geserveerd. Tip: haal de aubergine uit de zak en bewaar op een donkere plek.

Biologische ingrediënten
1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
- 50 g Cashewnoten Herkomst: IDorganics
- 400 g Zoete aardappel Herkomst: Waog
- 1 st Aubergine Herkomst: Almagro
- 1 st Ui Herkomst: TVA Organics
- 2 st Knoflookteen Herkomst: Irjimpa SL Demeter
- 1 st Tomaat Herkomst: Noordhoek
- 180 g Vegan gehakt Herkomst: Prolatere
- 2 el Bakolie
- 2 tl Paprikapoeder
- 100 ml Bouillon of water
- 2 el Citroensap
- snufje Zout en peper
Bereiding (40 min)
Klik op een regel om deze af te strepen
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Spoel de cashewnoten onder de kraan en laat ze wellen in een kommetje met lauw water. Giet voor het gebruik het water af.
- Schil de zoete aardappel en snijd in dunne plakjes. Was de aubergine en snijd ook in dunne plakken. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook en kook de zoete aardappel en aubergine circa 7 minuten. Laat alles heel goed uitlekken in een vergiet.
- Pel en snipper intussen de ui en knoflook. Was de tomaat en snijd klein. Verhit olie in een bakpan en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de tomaat en het vegan gehakt toe en laat 2 minuten sudderen op een laag vuur. Breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper.
- Maak laagjes in een ovenschaal van de zoete aardappel, aubergine en tomaten-gehaktsaus. Besprenkel met olie en bak de moussaka 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Bereid de bouillon. Doe de cashewnoten, citroensap, de helft van de knoflook en de bouillon in een keukenmachine en maal tot een romige saus. Proef en breng op smaak met peper en zout. Schenk de cashewsaus over de moussaka, schud de schaal, en verwarm het de laatste 5 minuten mee in de oven.
TIP
De cashewsaus is ook heel lekker met edelgistvlokken voor een kazige smaak. Nog geen reviews
Meet hoe goed je eet
True price -9%
Groente + 217%
Vitaliteit + 37%
CO2 eq + 66%
Water + 34%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
Glutenvrij, Lactosevrij, Vegetarisch, Vegan, Seizoen
Voedingswaarden
Per portieEnergie653 kcal
Koolhydraten50 g
Suiker20 g
Vet36 g
Verzadigd vet6 g
Eiwit24 g
Vezels15 g
Zout0.4 g
Allergenen informatie
Noten
Sojabonen


