Zelfgemaakte falafelballetjes met pitabroodjes

Nog geen reviews
742 kcal
250 g groente
Zelfgemaakte falafelballetjes
arrow down

Vandaag gaan we zelf falafel maken. Heerlijk in een salade, los of op een pitabroodje. Falafel is een Midden-Oosters gerecht bestaande uit balletjes van fijngemalen kikkererwten. Meestal worden de balletjes geserveerd met een sausje zoals hummus, uiensaus, yoghurtsaus of een knoflooksaus. Wij maken een combinatie van de laatste twee. Onze biologische rucola wordt geleverd door kwekerij Kerkenhuis in het Brabantse Lierop.

Bereiding (35 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook. Verhit olie in een bakpan en fruit de ui in 2 minuten glazig. Giet het vocht van de kikkererwten af. Pureer de kikkererwten met de gebakken ui en peterselie met een staafmixer of keukenmachine. Voeg het paneermeel toe en pers de helft van de knoflook erboven uit. Breng op smaak met zout en (chili)peper.
  3. Maak met je handen kleine balletjes van het deeg en druk een beetje plat (het deeg mag een beetje plakkerig zijn). Verdeel over de bakplaat en bak circa 20 minuten in de voorverwarmde oven. Wil je de oven niet gebruiken? Bak de falafelballetjes dan bruin in een bakpan.
  4. Was intussen de rucola, laat goed uitlekken en snijd klein. Was de komkommer en tomaat en snijd in plakjes. Voor de knoflooksaus pers je de overgebleven knoflook uit boven de yoghurt. Breng op smaak met olie, zout en (chili)peper.
  5. Maak de pitabroodjes een klein beetje vochtig en bak 5 minuten met de falafel mee in de oven (of verwarm in een broodrooster). Snijd de warme pitabroodjes aan de bovenkant open (zodat je een envelopje krijgt) en doe wat van de knoflooksaus erin. Vul de broodjes met rucola, tomaat, komkommer en falafelballetjes. Serveer de overgebleven groente als een salade ernaast.
TIP
Heb je misschien komijnpoeder in huis? Dit is erg lekker door de falafelballetjes.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 1 st UiHerkomst: TVA Organics
  • 2 st KnoflookteenHerkomst: Proaco
  • 350 g KikkererwtenHerkomst: Machandel
  • 5 g PeterselieHerkomst: Herbio
  • 50 g RucolaHerkomst: Snijderij Udea
  • 1 st Komkommer
  • 2 st TomaatHerkomst: Organic Brothers
  • 150 ml YoghurtHerkomst: Sobbeke
  • 4 st Pitabroodjes volkorenHerkomst: Florentin
Zelf toevoegen
  • 1 el Olie
  • 2 g Paneermeel
  • snufje Zout en (chili)peper

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -22%
vegetablecounter
Groente+ 98%
vita-score
Vitaliteit+ 53%
co2-reduction-score
CO2eq -56%
water-reduction-score
Water -58%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
EiwitrijkSeizoen9 maandenVariatieVegetarischGezin

Voedingswaarden

Per portie
Energie742 kcal
Koolhydraten94 g
Suiker11 g
Vet23 g
Verzadigd vet4 g
Eiwit29 g
Vezels21 g
Zout2.2 g
Allergenen informatie
Lactose
Tarwe
Gluten
Peulvruchten
Melk
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten

Flammkuchen met tonijn
734 kcal
320 g groente
Gezin,   Lekker snel,   Variatie,   Eiwitrijk,   Seizoen
Creamy maïs ramen
776 kcal
300 g groente
Lactosevrij,   Seizoen,   Gezin,   Lekker snel,   Variatie,   Vegetarisch,   9 maanden,   Eiwitrijk
Hamburgers met gesmoorde groene kool
845 kcal
300 g groente
Eiwitrijk,   9 maanden,   Gezin,   Glutenvrij,   Lactosevrij,   Variatie,   Seizoen
Makkelijke pita pizza's
710 kcal
270 g groente
Gezin,   Eiwitrijk,   Lekker snel,   Lactosevrij,   Variatie,   9 maanden,   Vegetarisch
Makkelijke wok met gebakken banaan
935 kcal
250 g groente
9 maanden,   Eiwitrijk,   Gezin,   Lekker snel,   Lactosevrij,   Glutenvrij,   Variatie