Breng water aan de kook voor de volkoren basmatirijst. Spoel de rijst in een zeef onder de kraan en kook in 20 minuten gaar. Giet daarna het water af en zet de rijst afgedekt opzij.
Pel de ui en knoflook en snijd klein. Was de tomaat en bleekselderij en snijd klein. Bewaar wat bleekselderijgroen voor garnering.
Verhit olie in een bakpan en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de tomaat en bleekselderij toe en bak 5 minuten op een middelhoog vuur. Doe de cherrytomatensaus erbij en laat afgedekt zachtjes sudderen.
Laat de halfgedroogde tomaatjes uitlekken in een zeef (bewaar wat olie). Giet het vocht van de kikkererwten weg maar spoel de kikkererwten niet af, zo blijft de mix beter plakken. Mix met een staafmixer de kikkererwten met de halfgedroogde tomaatjes, paprikapoeder, zout en (chili)peper. Rol kleine balletjes ervan.
Schenk wat olie van de gedroogde tomaatjes in een bakpan en bak de kikkererwtenballetjes in circa 5 minuten rondom lichtbruin. Voeg de kikkererwtenballetjes toe aan de saus en laat ze nog 5 minuten in de saus verder garen.
Serveer de kikkererwtenballetjes in de cherrytomatensaus met de volkoren basmatirijst. Garneer met wat bleekselderijgroen.
TIPHet is ook erg lekker om fijngesneden verse kruiden door de kikkererwtenmix te mengen.
II
Bleekselderij heeft een frisse smaak en is ook nog eens ontzettend gezond. Zo bevat deze groente heel veel vitamines en mineralen, waaronder kalium en calcium. Kalium kan helpen de bloedruk te verlagen en zorgt voor een goede functie van de spieren. Ook bevat bleekselderij veel bètacaroteen, dit wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Deze vitamine helpt je om scherp te blijven zien en is goed voor de weerstand.