Breng een pan met een klein laagje water aan de kook. Schil de knolselderij, snijd klein en kook in 15 minuten gaar. Giet vervolgens het water af en stamp of pureer tot een puree. Breng op smaak met zout en peper.
Pel de knoflook. Was de wortel en rasp ze een keukenmachine of een rasp. Doe de wortelrasp in een kom en meng met het losgeklopte ei en kleingesneden bieslook. Voeg het meel toe en pers de knoflook erboven uit. Breng op smaak met zout en peper. Het geheel is nog plakkerig, maar dat hoort zo.
Verhit olie in een bakpan en vorm met 2 lepels een hoopje wortelrasp en leg deze in de pan (gebruik bijvoorbeeld bakringen). Druk plat met de bolle kant van de lepel. Vorm zo van het wortelmengsel allemaal ‘koekjes’ in de pan. Bak de wortelkoekjes op een middelhoog vuur aan weerszijden gaar en goudbruin in 10-15 minuten.
Pel de ui en snijd in ringen. Verhit olie (of boter als je dat lekkerder vindt) in een andere bakpan en bak de varkensfiletlapjes samen met de uien op een middelhoog vuur goudbruin en gaar (4-5 minuten).
Serveer de varkensfiletlapjes met de wortelkoekjes en de knolselderijpuree en garneer met een paar takjes bieslook.
TIPDe wortelkoekjes zijn ook erg lekker met een beetje sojasaus of chilisaus.
II
KOOLHYDRAATBEWUST Knolselderij is een goede vervanger voor aardappels. De knol is voedzaam, bevat weinig koolhydraten en heeft diverse gezonde eigenschappen. Zo bevat knolselderij veel magnesium, calcium en kalium. De fijne, aardse smaak geeft ook een heerlijke smaakbeleving.