125 g Warm gerookte zalmsnippersHerkomst: Fish & more
500 g Aardappels, vastkokendHerkomst: Smits van Oijen
Zelf toevoegen
snufje Zout en peper
2 el Boter
2 el Olie
Meet hoe goed je eet
Groente250 g
Vitaliteit79 Punten
CO2eq656 g
Water34 l
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappels in 20 minuten gaar en giet daarna het water af.
Breng een steelpan met water aan de kook. Kook de eieren in 8 minuten hard en laat 'schrikken' onder de koude kraan (je kunt de eieren ook meekoken met de aardappels).
Pel intussen de ui en snijd in ringen. Was de witloof en snijd in de lengte doormidden of in vieren. Verhit olie in een bakpan en bak de witloof en ui 5 minuten op een middelhoog vuur. Keer regelmatig en breng op smaak met zout en peper. Voeg een klontje boter toe en bak afgedekt nog 5 minuten.
Pel de eieren en snijd heel fijn. Snijd de peterselie fijn. Meng de eieren met gesmolten boter, citroensap en peterselie en breng op smaak met zout en peper.
Schik de aardappels, zalm en witloof op de borden. Verdeel de ei-mimosa erover en serveer met een plakje citroen.
TIPHet is ook lekker om iets zoets mee te bakken met de witloof. Denk aan een beetje honing of sinaasappelsap.
II
Witloof is het hele jaar bij ons verkrijgbaar. In Nederland eten we circa 3 kilo witloof per persoon per jaar. In België, de bakermat van de witloof, is dat ruim 2 keer zoveel. Witloof wordt ook wel Brussels loof genoemd. Het is een bladgroente die in het donker wordt geteeld. Tegenwoordig smaakt de witlof veel minder bitter dan vroeger. Tip: bewaar de witloof op een donkere en koele plek, licht kan namelijk ervoor zorgen dat de witloof verkleurt.