Foniosalade met bietjes, palmkool noten en een vijgen-sinaasappeldressing

684 kcal
340 g groente

Elk seizoen heeft haar eigen groenten in de aanbieding. Bij Ekomenu eten we zo veel mogelijk mee met de seizoenen en zorgen we ervoor dat jij een grote variatie aan groenten terugvindt in je weekmenu. Vandaag een foniosalade boordevol lokale najaarsgroenten zoals pastinaak, palmkool en prachtig gekleurde bietjes. Fonio is een oeroud graan uit Afrika en wordt ook wel de nieuwe quinoa genoemd.

Foniosalade met bietjes, palmkool

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 200 g Chioggia bietjes Herkomst: de Lepelaar
  • 250 g Pastinaak Herkomst: de eerste
  • 100 g Fonio Herkomst: Do-it
  • 1 st Rode ui Herkomst: TVA Organics
  • 1 st Knoflookteen Herkomst: Irjimpa SL Demeter
  • 200 g Palmkool Herkomst: Waog
  • 25 g Hazelnoten Herkomst: IDorganics
  • 30 g Vijgen en sinaasappel spread Herkomst: Mont Blanc
  • 25 g Zadenmix Herkomst: IDorganics
Zelf toevoegen
  • 2 el Azijn
  • 2 el Olijfolie
  • snufje Zout en peper

Bereiding (40 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Schil de bietjes en snijd in flinterdunne plakjes (met een mandoline, kaasschaaf, dunschiller of scherp mes). Snijd vervolgens in dunne staafjes, kruid de helft van de biet met peper en zout en besprenkel met azijn en olijfolie extra vierge. Zet opzij zodat de smaken kunnen intrekken. Deze bietjes eet je rauw.
  2. Schil de pastinaak en snijd in kleine blokjes. Verwarm een scheut olie in een brede bakpan en bak hierin de pastinaak en de rest van de chioggia biet 6-8 minuten. Pel en snipper ondertussen de ui en knoflook. Was de palmkool, verwijder eventueel harde stelen en snijd heel klein. Bak de ui en knoflook 2 minuten mee met de pastinaak. Voeg de palmkool toe aan de pan en roerbak 5 minuten op een middelhoog vuur tot de palmkool zacht is.
  3. Breng een pan met water en een snuf zout (of bouillon) aan de kook. Voeg de fonio toe aan het kokende water en kook 3 minuten. Laat goed uitlekken in een fijne zeef en zet nog 5 minuten afgedekt opzij. Roer daarna los met een vork.
  4. Hak de hazelnoten grof en meng met de zadenmix. Klop de vijgen en sinaasappel spread los met een beetje water en azijn. Verdeel de fonio met de groenten over de borden en strooi de rauwe bietjes, noten en zaden er over. Besprenkel met de vijgen en sinaasappel spread.
TIP
Je kunt deze salade zowel warm als koud eten. Let op: Kook de fonio niet te lang, anders heb je kans dat het een beetje "prut" wordt.
3,9
Gemiddelde van 32 reviews

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -45%
vegetablecounter
Groente + 170%
vita-score
Vitaliteit + 63%
co2-reduction-score
CO2 eq -85%
water-reduction-score
Water -54%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
VeganVegetarischVariatieAfvallenLactosevrijGlutenvrijSeizoen9 maanden

Voedingswaarden

Per portie
Energie684 kcal
Koolhydraten75 g
Suiker22 g
Vet33 g
Verzadigd vet4 g
Eiwit17 g
Vezels18 g
Zout0.3 g
Allergenen informatie
Noten
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten