500 g Aardappels, zachtkokendHerkomst: Smits van Oijen
250 g WortelHerkomst: Greenorganics
200 g PalmkoolHerkomst: Oegema
2 st KnoflookteenHerkomst: Proaco
Zelf toevoegen
1 el Bakolie
2 el Tijm
snufje Zout en peper
Meet hoe goed je eet
Groente280 g
Vitaliteit75 Punten
CO2eq3.366 g
Water66,9 l
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels, snijd kleiner en kook in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af en vang wat kookvocht op. Stamp de aardappels met een pureestamper en voeg wat kookvocht (of melk en boter) toe voor een smeuïge puree. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Pel intussen de ui en snijd in partjes. Pel de knoflook. Was of schil de wortel en snijd in reepjes. Was de palmkool, verwijder de harde nerven en snijd klein.
Verhit olie in een wok of diepe bakpan en bak de ui en het rundergehakt. Pers de knoflook erboven uit en breng op smaak met tijm, zout en peper.
Roerbak de wortel en palmkool enkele minuten mee. Doe de cherrytomaten in tomatensaus erbij en laat afgedekt 10-15 minuten sudderen totdat de groenten beetgaar zijn.
Serveer de stoofpot met de aardappelpuree ernaast.
TIPOok erg lekker met een laurierblaadje.
II
Vandaag op het menu: een winterse stoofpot met groenten. Gemakkelijk te bereiden en boordevol gezonde voedingsstoffen. Palmkool (ook wel cavolo nero) is zwarte kool uit Toscane. Omdat het een wintervaste kool is, is palmkool te koop van het vroege begin van de herfst tot eind winter. Palmkool is rauw te eten, maar ook roerbakken of stoven is erg lekker. Onze biologische palmkool wordt geleverd door de Waog in het Limburgse Neer.