Gemiddelde van {count} {count, plural, =0{reviews} one{review} other{reviews}}
Specials, Gezin, Variatie, Eiwitrijk, Glutenvrij
LactoseMelkEiVis
Biologische ingrediënten
1 pers.2 pers.3 pers.4 pers.
400 g Aardappels, vastkokendHerkomst: Smits van Oijen
1 st CourgetteHerkomst: Peeters
1 st Ei
5 g Verse peterselieHerkomst: Forc
150 g WortelHerkomst: Greenorganics
100 ml Crème fraîcheHerkomst: Weerribben Zuivel
1 st PreiHerkomst: Peeters
200 g Gemengde vis
Zelf toevoegen
600 ml Groente- of visbouillon
1 el Olijfolie
1 el Boter
snufje Zout en peper
Meet hoe goed je eet
Groente260 g
Vitaliteit74 Punten
CO2eq886 g
Water7,7 l
Voorbereiding (35 min)
Klik regel om deze af te strepen
Was de courgette, wortel en aardappels en snijd alles in kleine dobbelsteentjes. Snijd de prei in de lengte doormidden, spoel onder de kraan en snijd klein. Bereid de bouillon.
Verwarm boter in een soeppan en bak de groenten en aardappels kort aan. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Kook in 15-20 minuten gaar.
Temper het vuur en verwarm de gemengde vis de laatste 5 minuten zachtjes mee. Schep dan de vis en een deel van de groenten met een schuimspaan uit de bouillon in een schaal en houd warm.
Klop de eidooier los met de crème fraîche en leng aan met een pollepel van de bouillon. Roer glad en giet voorzichtig weer terug in de pan. Schep de vis en groente weer terug in de pan. Verwarm, maar laat niet meer koken. Proef en breng op smaak met een deel van de verse peterselie, peper en zout.
Schep de waterzooi in mooie kommen of borden en garneer met de overgebleven peterselie.
TIPOok erg lekker met wat citroensap.
II
Waterzooi is een echte Vlaamse klassieker. Het is een romige soep gemaakt met groenten, stukjes aardappel en vis. Het betekent 'gekookt in water' en werd oorspronkelijk gemaakt met zoetwatervis. Het houdt het midden tussen een soep en stoofgerecht. Als de waterzooi met kip wordt bereid heet het gerecht Gentse waterzooi (want in de buurt van Gent zijn veel kippenboerderijen te vinden).