Breng water aan de kook voor de volkoren couscous. Doe de couscous in een grote kom en giet kokend water erover totdat de couscous net onder water staat. Na 5 minuten afdekken is de couscous mooi droog en rul.
Was de nectarine, verwijder de pit en snijd klein. Was de Romaanse sla, snijd klein en laat goed uitlekken.
Meng de nectarine, sla en het citroensap door de couscous. Breng op smaak met peper en zout en zet opzij.
Snijd de venkel in dunne plakjes van circa 0,5 cm en schep om met de helft van de olijfolie. Bewaar het venkelgroen voor de garnering. Verhit een grillpan zonder bakolie en gril of bak de venkel 6 minuten (totdat de venkel lichtbruin kleurt). Schep de venkel vervolgens door de couscous.
Rooster de hazelnoten en walnoten in een droge bakpan in 3 minuten goudbruin. Hak grof en strooi over de couscous.
Verhit olie in een bakpan en bak de rode biet haverballetjes in 3-5 minuten gaar. Serveer de couscoussalade met de rode biet haverballetjes en garneer met fijngesneden venkelgroen.
TIPLekker met fijngesneden koriander en munt.
II
Vandaag een lekker gerecht met onder andere venkel op het menu. Venkel geeft dit gerecht een lekker zoet/frisse anijssmaak. Dit komt door het stofje anethol, dat ook in anijs zit. Venkel is verder rijk aan vitaminen, mineralen en vezels. De mineralen in venkel zijn onder andere belangrijk voor het sterk houden van onze botten.