Schil en rasp de gember. Pel en snipper de ui en knoflook. Kneus de citroengras (kan met de achterkant van een koksmes) op verschillende plekken en maak een knoop in de stengel. Snijd de rode peper heel fijn. Verhit olie in een ruime pan en fruit alles enkele minuten op een laag vuur. Bak de honing mee.
Bereid intussen de bouillon en schenk in de pan. Laat 2-3 minuten zachtjes koken. Voeg de udon noodles toe aan de pan en kook afgedekt in 12 minuten beetgaar.
Was de paksoi, snijd klein en houd het groene deel apart van het witte deel. Voeg het witte deel toe aan de soep en laat zachtjes mee koken. Haal de citroengras uit de soep.
Voeg de sprouty kiemen en het groene blad van de paksoi toe en breng weer aan de kook. Breng op smaak met de sojasaus en limoensap (en eventueel ook limoenrasp).
Splits het eigeel van het eiwit. Schep de kokendhete soep in de kommen en laat het eigeel erin glijden zodat het gaart in de soep (1-2 minuten). Maak de dooier vlak voor het eten kapot zodat deze zich mengt met de soep. Garneer met de verse koriander.
TIPJe kunt het ei ook gewoon koken en in de soep serveren.
II
Deze bekende Vietnamese soep is geurig, smaakvol en fenomenaal. In Vietnam doen ze er nog veel meer specerijen in, maar dat paste helaas niet in onze zak. Maar met de verse kruiden die je krijgt, heb je al een fantastisch resultaat. Het leuke van deze soep is dat je een rauwe eidooier kort laat garen in je soepkommetje. Als je de dooier daarna los roert krijg je een heerlijke romige sensatie.