Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een ovenschaal in.
Snijd de prei in de lengte doormidden, spoel onder de kraan en snijd daarna in stukken van circa 5 cm (of snijd in ringen). Verhit olie in een bakpan en bak de prei kort aan. Voeg een scheutje water (of bouillon) toe en laat afgedekt 10-15 minuten stoven. Pel de knoflook en pers erboven uit. Laat daarna de prei uitlekken in een zeef.
Was intussen de tomaat en snijd in dunne plakjes. Maak laagjes in de ovenschaal van de passata, tomaat, lasagne, prei en geraspte kaas. Breng tussendoor op smaak met Italiaanse kruiden, zout en peper. Eindig met saus en wat prei en bestrooi met de geraspte kaas.
Bak de lasagne in 10 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Zet eventueel nog 3-5 minuten de ovengrilstand aan voor een goudbruine bovenkant.
TIPHet is ook heel lekker de prei te stoven met een klontje boter.
II
Het woord 'lasagne' is afgeleid van het Griekse woord 'leganon' en is de alleroudste pastasoort. Het komt oorspronkelijk dan ook niet uit Italië, zoals de meesten denken, maar uit Griekenland. Wij maken vandaag een lasagne van verse pasta, zodat we de maaltijd toch lekker snel op tafel staat.