Breng water aan de kook voor de volkoren basmatirijst. Kook in 12 minuten gaar. Giet daarna het water af en laat de rijst afkoelen op een plat bord of een platte schaal.
Dep de tofu droog met keukenpapier en snijd in blokjes. Verwarm bakolie in een grote koekenpan of wok en bak de tofublokjes 2 minuten. Rasp de kurkuma erboven (let op kurkuma geeft erg af!). Schep regelmatig om en breng eventueel op smaak met korianderpoeder, zout en (chili)peper. Doe de nasigroenten erbij en roerbak op een hoog vuur mee (5 minuten). Zet daarna het vuur laag.
Verhit bakolie in een andere koekenpan en roerbak de volkoren basmatirijst met de sojasaus op een middelhoog vuur. Pel de knoflook en pers deze erboven uit. Schep of schud de rijst regelmatig om.
Verwarm de satésaus in een steelpan en voeg het water (of sojamelk) toe. Gebruik net zoveel vocht, totdat je een mooie gladde saus krijgt.
Roer de gebakken rijst en groenten met tofu door elkaar en serveer met de satésaus.
TIPHet is ook erg lekker om de satésaus te verdunnen met kokosmelk. Ook erg lekker met gefrituurde uitjes.
II
Nasi goreng is een gerecht dat iedereen wel kent. Vaak simpelweg nasi genoemd, wat eigenlijk alleen 'rijst' betekent. Nasi goreng betekent 'gebakken rijst'. Bij ons wordt nasi goreng als avondmaaltijd gegeten. In Indonesië eten ze het vaak als ontbijt, gemaakt met restjes van de vorige dag. Dankzij de voorgesneden nasigroenten staat dit gerecht razendsnel op tafel.