1 el ChilivlokkenHerkomst: Organic Flavour Company
0.5 bakje TaugéHerkomst: de Peuleschil
1 st BroccoliHerkomst: lukassen
1 st UiHerkomst: TVA Organics
Zelf toevoegen
2 el Olie
2 el Ketjap of sojasaus
1 el Sambal
Meet hoe goed je eet
Groente300 g
Vitaliteit68 Punten
CO2eq555 g
Water18 l
Voorbereiding (25 min)
Klik regel om deze af te strepen
Breng een pan met een klein laagje water aan de kook. Was de broccoli, snijd in roosjes en de stronk in plakjes. Kook of stoom in 5 minuten beetgaar, giet het water af en laat even uitdampen.
Pel intussen de ui en snijd in partjes. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd klein. Was of schil de wortel en snijd in kleine blokjes. Verhit olie in een wok of grote bakpan en roerbak de groenten op een middelhoog vuur beetgaar in 10-12 minuten. Bak aan het eind de voorgegaarde broccoli kort mee. Pers de knoflook erboven uit en breng op smaak met chilivlokken, zout en peper.
Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook en kook de udon-noodles in 10-12 minuten gaar. Spoel de noodles daarna af met koud water en laat goed uitlekken.
Was de taugé in een zeef onder de kraan en blancheer door kokend water erover te gieten (bv. het kookvocht van de noodles). Doe de taugé en noodles in de pan bij de groenten en schep goed door elkaar. Proef en breng op smaak met ketjap of sojasaus, sambal, zout en peper.
Verhit olie in een bakpan en bak per persoon een omelet (of een spiegelei met dooier) en breng op smaak met zout en (chili)peper. Serveer de noodles met de groenten en omelet.
TIPOok erg lekker met kroepoek of gefrituurde uitjes.
II
Taugé is wellicht de meest gegeten kiemgroente die er is. In vroegere dagen verwierf het faam als vitamine C verstrekker om de gevreesde scheurbuik tegen te gaan. Taugé is een kiem van de mungboon en bevat veel ijzer en vitamine B en C. Onze biologische taugé wordt geleverd door de Peuleschil in Rottevalle.