Pel en snipper de ui en knoflook. Was de peper en snijd in flinterdunne ringetjes. Was de tomaat en snijd klein.
Verhit olie in een bakpan en fruit de ui, rode peper en knoflook 2 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee. Voeg de tomaat en het water toe en breng op smaak met Italiaanse kruiden. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen zodat de saus kan indikken.
Breng een pan met water en een snuf zout (of bouillon) aan de kook voor de quinoa, zorg ervoor dat je 2 keer zoveel water aan de kook brengt dan de hoeveelheid quinoa zelf. Was de quinoa in een zeef onder de kraan en kook 10 minuten. Giet het restant water af en laat een paar minuten uitdampen.
Roer de tonijn met een beetje van de olie door de pittige tomatensaus. Bak nog 2 minuten mee en zet opzij zodat de smaken kunnen intrekken.
Was intussen de courgette en snijd in dunne plakken. Bak of grill de courgette met een beetje olie goudbruin. Serveer de quinoa met de tonijn in pittige tomatensaus en de courgette.
TIPDe saus is ook lekker met iets zoets, zoals honing of rozijntjes.
II
Al duizenden jaren wordt quinoa geteeld als voedingsgewas. Quinoa heeft een nootachtige smaak en is een prima vervanger voor rijst, pasta of aardappels. Het past in allerlei gerechten en is ook een heerlijke toevoeging aan salades. Quinoa is een bron van eiwit, vezels, foliumzuur en magnesium. Het is geen graan en het bevat geen gluten. Ideaal dus voor en glutenvrij menu.
'Inspired by Ralph Moorman'