Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Spoel de volkoren basmatirijst in een zeef onder de kraan en kook in 20-25 minuten gaar. Giet het water af en laat afgedekt nagaren.
Pel en snipper de ui. Snijd de peper in flinterdunne ringetjes (hou je niet van pit? Verwijder dan eerst de zaadjes of voeg niet alle peper toe). Was de tomaat en snijd klein. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd klein. Spoel de rode linzen in een zeef onder de kraan.
Verhit olie in een bakpan en fruit de ui en rode peper 2 minuten. Voeg de garam masala kruiden toe en bak kort aan. Doe de tomaat, rode linzen en paprika in de pan en roer alles goed door elkaar. Voeg een scheutje water en de helft van de kokosyoghurt toe en laat 15 minuten afgedekt pruttelen op een laag vuur. Breng op smaak met sambal, zout en peper.
Was de koriander, snijd klein en roer door de overgebleven kokosyoghurt. Breng op smaak met zout en peper.
Hak de cashewnoten grof. Serveer de tikka masala met de basmatirijst. Garneer met de koriander-kokosyoghurt, cashewnoten en een scheutje olijfolie.
TIPOok erg lekker met citroensap.
II
Tikka masala is een Indiaas gerecht wat vaak met kip wordt gegeten. Er wordt gezegd dat het ooit is ontstaan toen een klant de stukjes kip te droog vond. De kok voegde er tomatensaus aan toe en zo ontstond tikka masala. Vandaag maken we een vega(n) variant met linzen en cashewnoten. Doordat rode linzen tijdens de bereiding papperig worden, zijn ze bijzonder geschikt voor soepen, sauzen en puree.