Vegetarisch, Variatie, Glutenvrij, Lactosevrij, Lekker snel, Vegan, Seizoen
Pinda's
Biologische ingrediënten
1 pers.2 pers.3 pers.4 pers.
25 g Pinda's
1 st SpitskoolHerkomst: Organicox
25 g Groene Thaise currypastaHerkomst: Onoff Spices
1 st UiHerkomst: TVA Organics
200 ml Kokosmelk
100 g FonioHerkomst: Do-it
200 g WortelHerkomst: Greenorganics
Zelf toevoegen
snufje Zout en peper
2 el Olie
Meet hoe goed je eet
Groente375 g
Vitaliteit81 Punten
CO2eq435 g
Water52,9 l
Voorbereiding (20 min)
Klik regel om deze af te strepen
Breng een pan met water en een snuf zout (of bouillon) aan de kook en kook de fonio 2-3 minuten. Laat heel goed uitlekken en zet afgedekt opzij.
Pel en snipper de ui. Halveer de spitskool in de lengte en snijd in hele dunne reepjes. Was of schil de wortel en snijd klein.
Verhit de olie in een wok of bakpan en fruit de ui 2 minuten. Voeg dan de spitskool en wortel toe en roerbak 5 minuten op een hoog vuur.
Temper het vuur, doe de currypasta en kokosmelk erbij en laat 5 minuten zachtjes stoven.
Hak de pinda's grof. Roer de fonio los met een vork en serveer met de groente curry en pinda's.
TIPGebruik nog wat andere kruiden zoals kaneel en/of kurkuma om de fonio nog meer op smaak te brengen.
II
Fonio is het oudste authentiek Afrikaanse graan. Het groeit op arme zandgrond met weinig water aan de rand van de Sahara. De groei van het graan is niet alleen praktisch om te consumeren, maar gaat ook verwoestijning en erosie tegen. Vrouwencoöperaties schonen en verwerken de fonio, ze koken en drogen het en verkopen het op de markt of het overschot voor export. Door de hoge voedingswaarden met essentiële aminozuren, mineralen en vitamines is het een volwaardig graan.