Spoel de volkoren basmatirijst in een zeef onder kraan. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook en kook de rijst in 25 minuten gaar. Giet het water af en zet afgedekt opzij.
Was de aubergine en tomaat, snijd in kleine blokjes en bestrooi met zout. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in reepjes. Pel de ui en snijd in partjes. Pel de knoflook.
Verhit olie in een bakpan en roerbak de ui, tomaat, paprika en aubergine 2 minuten op een hoog vuur. Doe de currypasta erbij en bak 1 minuut mee. Blus af met kokosmelk en pers de knoflook erboven uit. Laat afgedekt 10 minuten zachtjes pruttelen.
Spoel de kikkererwten in een zeef onder de kraan en voeg toe aan de curry. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.
Serveer rijst met een flinke schep curry.
TIPOok erg lekker met verse koriander en cashewnoten.
II
Met curry wordt een groot aantal gekruide gerechten omschreven die voor komen in veel Aziatische landen. Wij gebruiken de term curry meestal om een aromatisch, saus-achtig gerecht te omschrijven dat wordt gekookt in een Aziatische stijl. Het basisingrediënt voor een curry is de currypasta. Deze wordt gemaakt door verschillende ingrediënten te vermalen tot een pasta. Vandaag gebruiken we Thaise-penang currypasta in combinatie met aubergine, paprika en kikkererwten.