Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook voor de udon noodles. Kook in 12-15 minuten gaar. Was de taugé in een zeef onder de kraan en blancheer door kokend water erover te gieten (bijvoorbeeld het kookvocht van de noodles). Spoel daarna direct af met koud water zodat het gaarproces stopt.
Pel de ui en snijd in partjes. Snijd de rode peper in flinterdunne ringetjes. Was de paksoi en snijd klein. Hou daarbij het wit en groen gescheiden. Bereid de bouillon (de currypasta is zout, dus matig het zout in je bouillon).
Verhit olie in een soeppan en fruit de ui en rode peper 2 minuten. Doe het wit van de paksoi en de currypasta erbij, blus af met de bouillon en breng aan de kook (bewaar een beetje van de knapperige paksoi om op het allerlaatst toe te voegen). Temper vervolgens het vuur. Kook de laatste 3 minuten het groene paksoi blad mee. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Snijd de tofu in blokjes of reepjes. Verhit olie in een bakpan en bak de tofu in 5 minuten goudbruin op een hoog vuur. Breng op smaak met (chili)peper en sojasaus.
Schep ook de voorgekookte noodles, tofu en taugé in de soep.
TIPJe kunt de noodles ook direct in de bouillon bereiden. Gebruik dan méér bouillon omdat de noodles het vocht absorberen.
II
Vandaag serveren we een heerlijke Thaise soep met onder andere tofu, paksoi en taugé. Taugé is wellicht de meest gegeten kiemsoort die er is; de frisse stengeltjes worden verwerkt in uiteenlopende gerechten. Taugé bestaat uit de kiemen van mungbonen en heeft een lichtzoete smaak en een knapperige bite, die lekker is in Oosterse roerbak gerechten en soepen. In Thailand wordt soep vaak met stokjes gegeten, durf jij dat aan?