Tarte tatin van cherrytomaatjes

Tarte tatin van cherrytomaatjes rode ui en pijnboompitjes

| 667 kcal
Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Reviews

Nog geen reviews
Variatie, Lactosevrij, Vegetarisch, Vegan, 9 maanden, Gezin
Tarwe
Gluten

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 2 st Rode uiHerkomst: Greenorganics
  • 1 st Rode eikenbladslaHerkomst: biogarden
  • 1 st KnoflookteenHerkomst: Proaco
  • 25 g PijnboompitjesHerkomst: IDorganics
  • 1 st BladerdeegHerkomst: Donaustrudel
  • 300 g Cherry tomatenHerkomst: Solid

Zelf toevoegen

  • snufje Zout en peper
  • 2 el Balsamicoazijn
  • 1 el Bakolie

Meet hoe goed je eet

vegetablecounterGroente240 g
vita-scoreVitaliteit81 Punten
co2-reduction-scoreCO2eq721 g
water-reduction-scoreWater9,1 l

Voorbereiding (35 min)

Klik regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  2. Pel de ui en snijd in halve ringen. Pel en snipper de knoflook. Verhit olie in een bakpan en fruit en knoflook 2 minuten op een laag vuur. Schenk de balsamicoazijn erbij en laat 5 minuten op een middelhoog vuur sudderen tot de balsamicoazijn stroperig is. Breng op smaak met zout en peper. Pel de knoflook en snijd fijn.
  3. Was en halveer de cherrytomaatjes. Vet een springvorm of platte ovenschaal in met olie. Verdeel de cherrytomaten over de bodem met het snijvlak naar beneden. Schep het uimengsel erover/ertussen. Rol het bladerdeeg uit en snijd in een royale ronde lap (iets groter dan de springvorm). Dek de cherrytomaten af met de lap en stop de zijkanten in. Bak 15-20 minuten in de hete oven.
  4. Bak ondertussen de pijnboompitten in een droge bakpan in 5 minuten goudbruin. Was de sla, laat heel goed uitlekken en scheur of snijd klein.
  5. Plaats een plat bord op de bovenzijde van de springvorm en draai de taart snel om. Bestrooi de tarte tatin met de pijnboompitjes en serveer de sla ernaast.
TIPMaak een lekkere sladressing van mosterd, honing en olijfolie extra vierge. Van het overgebleven bladerdeeg kun je lekkere deeg-hapjes maken in de oven.

II

Tarte tatin is Frans voor omgekeerde taart. De Franse versie is met appel maar wij maken een hartige versie met cherrytomaten, rode ui en pijnboompitjes. Pijnboompitten zijn de zaden van een pijnboom (een soort dennenboom). De pitten hebben een hard schilletje en zitten verstopt in de pijnappels. Ze zijn meestal erg duur omdat de oogst arbeidsintensief is en de bomen langzaam groeien. Bovendien heb je heel wat pijnappels nodig voordat je een kilo pitten hebt. 'In samenwerking met Lisa Steltenpool'

Voedingswaarden

(Per portie)
Energie667 kcal
Koolhydraten78 g
Suiker10 g
Vet26 g
Verzadigd vet8 g
Eiwit24 g
Vezels11 g
Zout1.2 g
nutriscore-A

Allergenen informatie

Tarwe
Gluten