Tarte tatin van cherrytomaat en rode ui met pijnboompitjes

Nog geen reviews
650 kcal
300 g groente
Tarte tatin van cherrytomaat en rode ui
arrow down

Tarte tatin is Frans voor omgekeerde taart. De Franse versie is zoet en met appel, maar wij maken een hartige versie met cherrytomaten, rode ui en pijnboompitjes. Pijnboompitten zijn de zaden van een pijnboom (een soort denneboom). De pitten hebben een hard schilletje en zitten verstopt in de pijnappels. Ze zijn meestal erg duur omdat de oogst arbeidsintensief is en de bomen langzaam groeien. Bovendien heb je heel wat pijnappels nodig voordat je een kilo pitten hebt.

Bereiding (35 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 210 °C.
  2. Pel de ui en snijd in partjes of halve ringen. Was en halveer de cherrytomaten.
  3. Verhit olie in een bakpan en fruit de rode ui glazig. Pel de knoflook en pers erboven uit. Schenk de balsamicoazijn erbij en laat 5 minuten op een middelhoog vuur sudderen tot de balsamicoazijn stroperig is. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Vet een springvorm of platte ovenschaal in en verdeel de gehalveerde cherrytomaten over de bodem met het snijvlak naar beneden. Schep het uienmengsel erover/ertussen. Rol het bladerdeeg uit en snijd in een royale ronde lap (iets groter als de springvorm). Dek de cherrytomaten af met de lap en stop de zijkanten in. Bak circa 20 minuten boven in de warme oven.
  5. Bak ondertussen de pijnboompitten in een droge bakpan in 5 minuten goudbruin. Was de sla, laat goed uitlekken en snijd klein.
  6. Plaats een plat bord op de bovenzijde van de springvorm en draai de taart snel om. Bestrooi de tarte tatin met de pijnboompitjes en serveer de sla ernaast.
TIP
Heb je bladerdeeg over? Maak hier heerlijke krokante kaasstengels van.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 3 st Rode uiHerkomst: TVA Organics
  • 300 g CherrytomatenHerkomst: Ecoveg
  • 2 st Knoflookteen
  • 1 st BladerdeegHerkomst: Donaustrudel
  • 25 g PijnboompitjesHerkomst: IDorganics
  • 1 st SlaHerkomst: Heerlijke oogst
Zelf toevoegen
  • 1 el Bakolie
  • 2 el Balsamicoazijn
  • snufje Zout en peper

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -21%
vegetablecounter
Groente+ 138%
vita-score
Vitaliteit+ 37%
co2-reduction-score
CO2eq -76%
water-reduction-score
Water -93%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
VegetarischVariatie9 maandenLactosevrijGezinVegan

Voedingswaarden

Per portie
Energie650 kcal
Koolhydraten76 g
Suiker10 g
Vet26 g
Verzadigd vet8 g
Eiwit23 g
Vezels10 g
Zout1.2 g
Allergenen informatie
Gluten
Tarwe
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten

green deal badgeGroen Voordeel
Courgette baba ganoush met sesam
711 kcal
310 g groente
Afvallen,   Seizoen,   Gezin,   Vegetarisch,   Lactosevrij,   9 maanden,   Vegan,   Variatie
green deal badgeGroen Voordeel
Frisse rijstsalade met komkommer
706 kcal
320 g groente
Vegetarisch,   Seizoen,   9 maanden,   Glutenvrij,   Variatie,   Gezin,   Vegan,   Lactosevrij
Gevulde courgette met parelcouscous
717 kcal
430 g groente
Vegetarisch,   Seizoen,   9 maanden,   Gezin,   Lactosevrij,   Variatie
Boterbonenpuree met gekaramelliseerde venkel
662 kcal
250 g groente
Lactosevrij,   9 maanden,   Glutenvrij,   Seizoen,   Vegetarisch,   Variatie,   Vegan