Tarte tatin is Frans voor omgekeerde taart. De Franse versie is zoet en met appel, maar wij maken een hartige versie met cherrytomaten, rode ui en pijnboompitjes. Pijnboompitten zijn de zaden van een pijnboom (een soort denneboom). De pitten hebben een hard schilletje en zitten verstopt in de pijnappels. Ze zijn meestal erg duur omdat de oogst arbeidsintensief is en de bomen langzaam groeien. Bovendien heb je heel wat pijnappels nodig voordat je een kilo pitten hebt.
Bereiding (35 min)
Klik op een regel om deze af te strepen
- Verwarm de oven voor op 210 °C.
- Pel de ui en snijd in partjes of halve ringen. Was en halveer de cherrytomaten.
- Verhit olie in een bakpan en fruit de rode ui glazig. Pel de knoflook en pers erboven uit. Schenk de balsamicoazijn erbij en laat 5 minuten op een middelhoog vuur sudderen tot de balsamicoazijn stroperig is. Breng op smaak met zout en peper.
- Vet een springvorm of platte ovenschaal in en verdeel de gehalveerde cherrytomaten over de bodem met het snijvlak naar beneden. Schep het uienmengsel erover/ertussen. Rol het bladerdeeg uit en snijd in een royale ronde lap (iets groter als de springvorm). Dek de cherrytomaten af met de lap en stop de zijkanten in. Bak circa 20 minuten boven in de warme oven.
- Bak ondertussen de pijnboompitten in een droge bakpan in 5 minuten goudbruin. Was de sla, laat goed uitlekken en snijd klein.
- Plaats een plat bord op de bovenzijde van de springvorm en draai de taart snel om. Bestrooi de tarte tatin met de pijnboompitjes en serveer de sla ernaast.
TIP
Heb je bladerdeeg over? Maak hier heerlijke krokante kaasstengels van.Biologische ingrediënten
1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
- 3 st Rode uiHerkomst: TVA Organics
- 300 g CherrytomatenHerkomst: Ecoveg
- 2 st Knoflookteen
- 1 st BladerdeegHerkomst: Donaustrudel
- 25 g PijnboompitjesHerkomst: IDorganics
- 1 st SlaHerkomst: Heerlijke oogst
- 1 el Bakolie
- 2 el Balsamicoazijn
- snufje Zout en peper
Meet hoe goed je eet
True price -21%
Groente+ 138%
Vitaliteit+ 37%
CO2eq -76%
Water -93%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
Vegetarisch, Variatie, 9 maanden, Lactosevrij, Gezin, Vegan
Voedingswaarden
Per portieEnergie650 kcal
Koolhydraten76 g
Suiker10 g
Vet26 g
Verzadigd vet8 g
Eiwit23 g
Vezels10 g
Zout1.2 g
Allergenen informatie
Gluten
Tarwe
Vergelijkbare recepten
711 kcal
310 g groente
Afvallen, Seizoen, Gezin, Vegetarisch, Lactosevrij, 9 maanden, Vegan, Variatie
706 kcal
320 g groente
Vegetarisch, Seizoen, 9 maanden, Glutenvrij, Variatie, Gezin, Vegan, Lactosevrij
717 kcal
430 g groente
Vegetarisch, Seizoen, 9 maanden, Gezin, Lactosevrij, Variatie
662 kcal
250 g groente
Lactosevrij, 9 maanden, Glutenvrij, Seizoen, Vegetarisch, Variatie, Vegan