Tarte tatin van aubergine witlof en kaas

Nog geen reviews
799 kcal
300 g groente
Tarte tatin van aubergine
arrow down

Tarte tatin betekent een omgekeerde taart. Het originele recept is met appels maar dit hartige recept met aubergine en witlof is echt heerlijk. Vind je aubergine te bitter? Snijd de aubergine in plakjes, strooi wat zout erover en laat dit 15-20 minuten intrekken. Dep daarna droog met keukenpapier. Het zout onttrekt water uit de aubergine en voegt een natuurlijke smaak toe. Tip: haal de aubergine uit de zak en bewaar op een donkere plek buiten de koelkast.

Bereiding (50 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  2. Was de aubergine, snijd het kroontje eraf en snijd in dunne plakken van een halve centimeter. Verhit olie in een bakpan en bak de aubergine plakken goudbruin.
  3. Pel de ui en snijd in partjes of halve ringen. Was de witlof, verwijder de onderkant en snijd in de lengte doormidden of in vieren. Verhit olie (of boter) in een andere bakpan en bak de witlof en ui 8-10 minuten op een middelhoog vuur. Breng op smaak met tijm, zout en (chili)peper. Pel de knoflook, pers erboven uit en besprenkel met balsamicoazijn. Zet het vuur wat hoger als er veel vocht vrijkomt zodat dit kan verdampen.
  4. Vet intussen een springvorm of platte ovenschaal in met olie. Verdeel de witlof, ui en aubergine over de bodem, breng op smaak met zout en peper en strooi de geraspte kaas erover. Leg het deeg op de groenten en duw de randjes aan de zijkant een beetje in. Prik met een vork gaatjes in het deeg en bak 15-20 minuten boven in de hete oven.
  5. Haal uit de oven, laat 2 minuten staan en keer om op een plat bord. Strooi eventueel nog wat kaas en tijm erover.
TIP
Maak de witlof extra lekker door deze te karamelliseren met honing of sinaasappelsap.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 1 st AubergineHerkomst: Frank de koning
  • 2 st Rode uiHerkomst: TVA Organics
  • 2 st WitlofHerkomst: Nieuw Bonaventura
  • 1 st KnoflookteenHerkomst: Proaco
  • 75 g Geraspte kaasHerkomst: Kaandorp
  • 1 st QuichedeegHerkomst: Donaustrudel
Zelf toevoegen
  • 2 el Bakolie
  • 2 tl Tijm
  • 2 el Balsamicoazijn
  • snufje Zout en (chili)peper

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -27%
vegetablecounter
Groente + 138%
vita-score
Vitaliteit + 23%
co2-reduction-score
CO2 eq -51%
water-reduction-score
Water -71%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
9 maandenVegetarischLactosevrijSeizoenVariatie

Voedingswaarden

Per portie
Energie799 kcal
Koolhydraten80 g
Suiker14 g
Vet39 g
Verzadigd vet16 g
Eiwit28 g
Vezels11 g
Zout1.9 g
Allergenen informatie
Tarwe
Gluten
Melk
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten