Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Kook de rijst in 12-15 minuten gaar. Giet het water af. Laat afkoelen en roer de (rijst)azijn erdoor.
Laat de tofu uitlekken, dep droog en snijd in kleine blokjes van 1-2 cm. Verhit olie in een bakpan en bak de tofu in 8 minuten goudbruin. Voeg de laatste 2 minuten de siroop of honing en sojasaus toe en strooi de sesamzaadjes erover.
Was of schil de wortel en snijd in smalle reepjes met een scherp mes of spiraalsnijder (of rasp de wortel). Snijd de bieten in blokjes. Schil de mango, verwijder de pit en snijd in blokjes.
Pak een mooie kom en schik hierin de rijst, wortel, rode biet, zeewier chips, tofu en mango.
TIPWil je de wortelreepjes iets minder knapperig? Roerbak ze dan mee met de tofu.
II
Het is helemaal hip om gerechten te serveren in een bowl, oftewel een kommetje. Daarnaast heeft het ook wel iets gezelligs om uit een kommetje te eten. Wij kiezen vandaag voor een op sushi geïnspireerde bowl met een combi van mango, wortel, tofu, rijst, sesamzaadjes en zeewier chips. De vezelrijke zeewier chips zijn slechts een paar seconden gebakken om ze zo knapperig mogelijk te maken. Gemaakt met slechts enkele eenvoudige ingrediënten. Lekker gezond! Tip: haal de mango uit de zak en laat deze verder rijpen op je fruitschaal.