Pel en snipper de ui en knoflook. Was de tomaat en snijd klein. Was of schil de wortel en snijd klein. Snijd de prei in de lengte doormidden, spoel onder de kraan en snijd klein. Spoel de bonen in een zeef onder de kraan. Was de bleekselderij en snijd de stengels in halve maantjes. Bereid de bouillon.
Verhit olie in een ruime soeppan en fruit de ui en knoflook met de Italiaanse kruiden 2 minuten. Voeg 3/4 van de wortel, bleekselderij en prei toe en bak 5 minuten mee. Doe de tomaat, bonen en bouillon erbij en kook 10-15 minuten afgedekt op een middelhoog vuur. Pureer de soep met een staafmixer en schenk eventueel wat water erbij als je de soep te stevig vindt.
Doe dan de overgebleven wortel, bleekselderij, prei en helft van de kaas erbij en kook afgedekt nog 8-10 minuten op een laag vuur voor een lekkere 'bite'. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
Snijd de peterselie grof. Schep de soep in mooie kommen en strooi de overgebleven kaas en peterselie erover.
TIPVan de kaas kun je ook krokante kaaskletskoppen maken in de oven. Heerlijk knapperig bij de soep.
II
KOOLHYDRAATBEWUST Peulvruchten zijn gewoon geweldig. Ze zijn superlekker en een duurzame bron van eiwitten en vezels. Productie, verwerking en transport geven een kleine CO2-voetafdruk. Door er meer van te eten kunnen we makkelijk minder vlees consumeren. En ze helpen ook nog eens een gezond gewicht behouden én hebben een positief effect op je gezondheid in het algemeen. Wij zijn fan!