Spruitjes met perensaus, aardappelpuree en slavinken

4,0
Gemiddelde van 20 reviews
859 kcal
250 g groente
Spruitjes met perensaus, aardappelpuree

Spruiten worden ook wel Brussels sprouts genoemd. Weet je waar deze naam vandaan komt? Door de jaren heen zijn er verschillende soorten spruitjes gekweekt. Pas in de 13e eeuw kwamen de Brusselse spruiten op de markt en deze zijn tot op de dag van vandaag het bekendst. Vandaar de naam "Brussels sprouts".

Bereiding (40 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels, snijd klein en kook in 15-20 minuten gaar. Pel en snipper de ui en kook met de aardappels mee. Giet het water af en stamp met een beetje kookvocht (of melk en boter) tot een puree. Kruid met zout en peper.
  2. Maak de spruitjes schoon, door de buitenste blaadjes en het stronkje te verwijderen. Halveer de spruitjes of snijd in vieren.
  3. Verhit intussen olie in een bakpan en bak de slavinken rondom bruin. Voeg de spruitjes toe aan de pan en bak kort op een hoog vuur. Temper het vuur en bak in 10-15 minuten beetgaar. Schep alles regelmatig om en voeg eventueel een scheutje water toe tegen aanbakken. Kruid met zout en peper.
  4. Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd heel klein. Doe in een steelpannetje en voeg water en citroensap toe totdat de peer net onder water staat. Breng aan de kook en kook de peer in 5 minuten zacht. Haal uit het vocht en mix met een klontje boter tot een gladde saus.
  5. Serveer de aardappelpuree met de spruitjes en rundervinken. Druppel de perensaus erover.
TIP
De spruitjes zijn ook erg lekker met een snuf nootmuskaat.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 600 g Aardappels, kruimigHerkomst: Smits van Oijen
  • 1 st UiHerkomst: TVA Organics
  • 500 g SpruitjesHerkomst: biosonn
  • 200 g SlavinkenHerkomst: Future Food Group
  • 1 st Peer
Zelf toevoegen
  • 1 el Olie
  • 1 el Boter
  • snufje Zout en peper

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -28%
vegetablecounter
Groente+ 98%
vita-score
Vitaliteit+ 50%
co2-reduction-score
CO2eq -79%
water-reduction-score
Water -90%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
9 maandenVariatieSeizoenGlutenvrij

Voedingswaarden

Per portie
Energie859 kcal
Koolhydraten86 g
Suiker16 g
Vet41 g
Verzadigd vet5 g
Eiwit26 g
Vezels18 g
Zout0.7 g
Allergenen informatie
Lactose
Melk
Varken
Rund
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten

Aziatische dashi soep met pinda-rijst
670 kcal
310 g groente
Variatie,   Glutenvrij,   9 maanden,   Lactosevrij,   Vegetarisch,   Gezin,   Vegan
Gekleurde stamppot
713 kcal
280 g groente
Seizoen,   Glutenvrij,   Gezin,   Lactosevrij,   Eiwitrijk,   9 maanden,   Variatie
Bulgur met gegrilde groenten
776 kcal
300 g groente
Vegetarisch,   Lekker snel,   9 maanden,   Lactosevrij,   Gezin,   Variatie,   Vegan
Japanse okonomiyaki met witte kool
743 kcal
280 g groente
Eiwitrijk,   Variatie,   Gezin,   Seizoen,   Vegetarisch,   9 maanden,   Lactosevrij
Gevulde minestrone soep
732 kcal
250 g groente
Seizoen,   Lekker snel,   Vegetarisch,   Gezin,   Variatie,   Eiwitrijk,   9 maanden
Flammkuchen met waterkerspesto
677 kcal
310 g groente
Gezin,   9 maanden,   Variatie,   Lekker snel