Breng een pan met water aan de kook. Spoel de rijst in een zeef onder de kraan en kook in 12 minuten gaar. Giet het water af en laat een beetje afkoelen.
Pel en snipper de ui. Hak de pinda's klein. Verhit olie in een bakpan en wok de rijst samen met de ui 2 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de kurkumapoeder toe zodat de rijst geel kleurt en roerbak kort mee. Schep de pinda's erdoor, breng op smaak met zout en peper en zet opzij.
Snijd de tofu in klein blokjes of reepjes. Verhit olie in een bakpan en bak de tofu 5 minuten. Blus af met sojasaus (of tamari), olijfolie en citroensap. Pel de knoflook en pers erboven uit.
Schil of was de wortel en snijd in dunne slierten, of rasp grof. Was de bleekselderij, snijd in flinterdunne plakjes. Was de radijsjes, verwijder het loof en snijd in flinterdunne plakjes of reepjes.
Vul een ruime schaal met lauwwarm water. Week de rijstvellen om de beurt 20 seconden in het water en leg op een schone plank. Schep in het midden van elk vel wat kurkumarijst, radijs, wortel, bleekselderij en tofu. Vouw het rijstvel over de vulling, vouw de zijkanten naar binnen en rol rol op. Serveer de spring rolls op een mooie schaal. De overgebleven groenten en saus serveer je ernaast.
TIPDe spring rolls zijn ook lekker met een vulling van tempeh of andere groenten.
II
Vandaag eten we spring rolls. Deze leuke gekleurde pakketjes zijn een feest om te maken omdat eindeloos kunt variëren met de vulling. We maken ze met kurkumarijst, radijsjes en tofu. Een volledige maaltijd, maar dan opgerold in rijstpapier. Neem rustig de tijd, want het oprollen is een secuur werkje.