Verwarm de oven voor op 210 °C. Breng een pan met water aan de kook.
Was de aubergine en courgette. Snijd de aubergine en courgette in de lengte doormidden, leg het snijvlak op een plank en snijd (of schaaf) in de lengte lange dunne plakken ervan. Schil de wortel en snijd in lange, dunne plakken.
Blancheer de aubergine- en wortelplakken 1-2 minuten in het kokende water. Giet af en laat goed uitlekken in een vergiet. Strooi wat zout en peper erover en zet opzij.
Leg het bladerdeeg met het bakpapier in een springvorm en snijd eventueel de overstekende randen eraf. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Om te voorkomen dat de taartbodem te vochtig wordt, kun je de bodem instrijken met eiwit, of strooi wat paneermeel erover.
Schik de groenteplakken rechtop in de vorm. Begin aan de buitenkant en werk naar het midden van de vorm toe. Wissel daarbij aubergine, courgette en wortel af voor een mooi effect. Dit is een secuur werkje. Plaats alvast 10-15 minuten onder in de voorverwarmde oven.
Mix de eieren, kaas, yoghurt, Italiaanse kruiden, zout en peper tot een glad en luchtig mengsel. Haal de taart uit de oven en giet het mengsel gelijkmatig erover. Beweeg de vorm stevig heen en weer zodat het mengsel zich goed verspreidt tussen de groenten. Plaats de taart in het midden van de voorverwarmde oven en bak in 20-25 minuten gaar.
TIPOok is het lekker om wat rozemarijn of tijm takjes in de taart te steken voordat deze de oven in gaat.
II
Vandaag een prachtige spiraaltaart op het menu. De naam verwijst naar de groenten die je in spiraalvorm rangschikt. De bereidingstijd (en oventijd) is iets langer dan normaal, maar dat levert wel een pracht plaatje op. Onze biologische eieren worden geleverd door zorgboerderij 't Paradijs in Barneveld. Een gezond en duurzaam bedrijf met passie voor mens, landbouw en dier. IJsbrand Snoeij: "Op onze boerderij hebben de biologische kippen volop ruimte."
Let op: haal de aubergine uit de zak en bewaar op een donkere plek.