Breng een pan met een klein laagje water aan de kook voor de peultjes. Verwijder de puntjes en de 'draad/het vezeltje' van de peulen. Kook in 3-5 minuten beetgaar. Spoel daarna af onder de koude kraan zodat het gaarproces stopt. Het is lekker als ze nog knapperig zijn.
Pel de ui en snijd in halve ringen. Was de venkel, verwijder het groen van de venkel (bewaar voor garnering) en snijd in dunne plakken. Verhit olie in een bakpan en bak de ui en venkel in 10 minuten gaar. Breng op smaak met zout en peper.
Bak het spek in dezelfde pan krokant en gaar. Laat uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
Was de spinazie, laat goed uitlekken en snijd wat kleiner. Was de radijs, verwijder de steeltjes en snijd in plakjes. Hak de hazelnoten grof. Maak een dressing van olijfolie extra vierge, azijn, mosterd, zout en peper.
Hussel de spinazie, radijs, venkel, ui en peultjes door elkaar en breng op smaak met de dressing. Leg de krokante spek erop en garneer met de hazelnoten.
TIPHet is ook lekker om de snijbonen in stukjes te snijden voor een iets zachter mondgevoel.
II
KOOLHYDRAATBEWUST Wist je dat de naam 'snijboon' is ontleend aan het feit dat de peulen vroeger overdwars in heel dunne reepjes gesneden werden? Dat was nodig omdat snijbonen vroeger hele lange, harde draden hadden. Tegenwoordig zijn de bonen draadloos, zodat je ze ook in wat grotere stukken kunt snijden. Snijbonen kun je koken, stomen en wokken. En ze zijn koud heerlijk in een salade.