Halveer de spaghetti pompoen met een scherp mes en verwijder de pitten (gebruik bijvoorbeeld een lepel). Leg de pompoen met het snijvlak naar boven in een ovenschaal en bak circa 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.
Pel en snipper intussen de ui en knoflook. Snijd de prei in de lengte doormidden, spoel onder de kraan en snijd klein. Verhit olie in een bakpan en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de prei toe en bak enkele minuten mee totdat de prei zacht wordt. Schenk na 5 minuten de crème fraîche en een scheut water erbij en roer samen met de helft van de geraspte kaas tot een saus. Proef en breng op smaak met peper en zout.
Verwarm boter (of olie) in een andere bakpan. Veeg de champignons schoon en snijd in plakjes. Bak de champignons bruin op een middelhoog vuur en breng op smaak met zout en peper.
Trek het vruchtvlees van de pompoen los met een vork. Je krijgt zo een soort spaghetti slierten. Schep de prei in roomsaus en de champignons in de pompoen en meng losjes met de spaghetti slierten. Strooi de rest van de geraspte kaas erover en plaats nog 5-10 minuten in de voorverwarmde oven, zet eventueel de grillstand aan om de pompoen te gratineren.
TIPIs de pompoen lastig doormidden te snijden? Kook 'm eerst afgedekt 5 in een ruime pan. Je zult zien dat het snijden dan een stuk makkelijker gaat.
II
KOOLHYDRAATBEWUST Deze grote ovale spaghetti pompoen heeft dradig vruchtvlees, dat doet denken aan spaghetti. Een goed alternatief als je bijvoorbeeld geen pasta wilt eten of wanneer je gluten wilt vermijden. Pompoenen hebben een lage energetische waarde maar bevatten wel veel vezels. Vezels zijn belangrijk voor een goede werking van de darmen. Omdat de pompoen in de oven moet garen, duurt dit gerecht wat langer dan normaal.