Breng een steelpan met water en een snuf zout aan de kook. Spoel de linzen in een zeef onder de kraan en kook ze 10 minuten. Giet daarna het water af.
Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd de prei in de lengte doormidden, spoel onder de kraan en snijd klein. Was of schil de wortel en snijd in kleine blokjes (brunoise). Snijd de basilicum fijn.
Verhit olie in een bakpan en bak de ui, prei en wortel 4-5 minuten op een middelhoog vuur. Bak dan de tomatenpuree 2 minuten mee en schenk de tomatenstukjes in saus erbij. Doe de voorgekookte linzen en de helft van de basilicum erbij en laat afgedekt nog 10 minuten pruttelen.
Breng intussen een pan met water en een snuf zout aan de kook en kook de spaghetti in circa 8 minuten al dente. Giet het water af.
Verdeel de spaghetti met een flinke schep saus over de borden. Druppel wat olijfolie extra vierge erover en garneer met de overgebleven basilicum.
TIPHou je van pit? Breng dan verder op smaak met chilivlokken of pittige peper olie.
II
Wij serveren vandaag een spaghetti met een heerlijke groentesaus van tomaten, wortel, prei, rode linzen en verse basilicum. Rode linzen zijn de meest voorkomende linzensoort. Doordat ze tijdens bereiding papperig worden, zijn ze heel erg geschikt voor soepen en sauzen.
In samenwerking met De Hippe Vegetariër