Breng een pan met water aan de kook voor de broccoli. Was de broccoli, snijd de roosjes van de stronk en de stronk in stukken. Kook de broccoli in 10 minuten beetgaar. Giet het water af en zet afgedekt opzij.
Breng een andere pan met water (of gebruik het kookvocht van de broccoli) en een snuf zout aan de kook voor de fusilli. Kook de fusilli in 8 minuten al dente. Giet daarna het water af en zet afgedekt opzij.
Snijd de ham in reepjes. Pel de ui en snijd in halve ringen. Verhit olie in een bakpan en bak de ui en hamreepjes al omscheppend bruin in enkele minuten.
Doe de fusilli en erwten-basilicumspread bij de ham en roer door elkaar. Schep ook de broccoli erdoor en voeg eventueel een scheutje pasta kookvocht toe. Proef en breng op smaak met zout en peper.
TIPOok erg lekker met cherrytomaatjes.
II
Broccoli is een veredelde bloemkoolsoort, die in witte, groene en purperen variant bestaat. Wij kennen hem vooral als groene groente. Zijn naam ontleent hij aan het Italiaans: broccoli is de meervoudsvorm van broccolo dat koolkrop betekent. De roosjes van een broccoli lijken op borsteltjes. Zo werken ze ook in je mond: als je kauwt op een stukje rauwe broccoli poetst het alle slechte bacteriën weg. Broccoli is rijk aan vitamine B11, C en K.