Breng water aan de kook voor de volkoren couscous (in een waterkoker). Spoel de couscous in een zeef onder de kraan. Doe daarna in een kom en giet kokend water erover totdat de couscous net onder water staat. Na 5 minuten afdekken is de couscous mooi droog en rul.
Was de bloemkool, schil de wortel en snijd heel fijn. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd klein.
Verhit olie in een bakpan en bak de blaadjes salie in 2-5 minuten op een middelhoog vuur krokant. Laat daarna uitlekken op keukenpapier en bestrooi met peper en zout.
Meng de couscous met de groenten en appel. Breng op smaak met olijfolie, zout en peper. Was de baby leaf, laat goed uitlekken en veerdeel over de borden. Leg hierop de couscoussalade.
Snijd de haring in stukken en verdeel over de salade. Garneer met de krokant gebakken salie.
TIPOok lekker met wat dadels of ander gedroogd fruit.
II
Deze week een recept van onze Belgische groentechef Frank Fol: een frisse salade met couscous, bloemkool, wortel, appel en haring.
Haring is erg gezond omdat het gezonde (onverzadigde) vetten bevat. Deze vetten verlagen het risico op hart- en vaatziekten.
Laat de haring voor gebruik even op kamertemperatuur komen, dan komt het natuurlijke vet los en wordt de vis heerlijk mals.